Najtraženiji univerziteti u Nemačkoj

Nemačka je jedna od najprivlačnijih zemalja za studente iz inostranstva. Ta evropska država je na samom vrhu kada se posmatraju nacije u kojima se ne govori engleski. Koje univerzitete najčešće biraju strani brucoši?

Najveći broj stranih studenata stižu iz Kine, Rusije i Austrije, i njihov broj raste. Procenjuje se da je Nemačka trenutno domaćin za nešto manje od dvesta hiljada budućih akademaca iz inostranstva. Po podacima za 2012, strani studenti troše 749 evra mesečno da bi spojili kraj sa krajem. Studiranje na državnim univerzitetima u toj zemlji je besplatno, ali su troškovi života prilično visoki u poređenju sa istočnom Evropom. A ipak, Nemačka privlači mlade iz celog sveta.

U nastavku donosimo listu deset najtraženijih univerziteta u Nemačkoj:

 1. Na vrhu tabele

  Slobodni univerzitet Berlin

Slobodni univerzitet Berlin

Slobodni univerzitet osnovan je 1948, sa sedištem u zapadnom sektoru Berlina. Ime aludira na sukob Istoka i Zapada – za razliku od Humboltovog univerziteta u Sovjetskoj zoni –„Fraje univerzitet“ bio je deo „slobodnog sveta“. I ova institucija spada u najprestižnije univerzitete u zemlji.

 1. mesto

  Univerzitet Ludvig-Maksimilijan

Univerzitet Ludvig Maksimilijan

Mihen može da se pohvali i još jednim renomiranim univerzitetom: Ludvig-Maksimilijan je jedan od najstarijih i najčuvenijih institucija te vrste. Tamo je studiralo 34 nosilaca Nobelove nagrade. Šarm Minhena i visok standard života doprinose popularnosti njegovih univerziteta.

 1. mesto

  Tehnički univerzitet u Minhenu

Tehnički univerzitet u Minhenu

Pokrajinska prestonica Bavarske ima dva prvoklasna univerziteta: najpe vam predstavljamo Tehnički univerzitet u Minhenu. Gotovo svaki peti student u toj školi potiče iz inostranstva, po podacima za 2013.

 1. mesto

  RWTH Ahen

RWTH Ahen

Nemački grad Ahen nalazi se blizu granice sa Belgijom i Holandijom. U njemu je lociran i najveći tehnički univerzitet Nemačke poznat pod skraćenicom RWTH (Rajnsko-zapadnovestfalijska visoka tehnička škola). Njihov moto je „osmisliti budućnost“ što se u ovoj školi sprovodi u delo.

 1. mesto

  Tehnički univerzitet u Berlinu

Tehnički univerzitet u Berlinu

I dalje smo u prestonici Nemačke. Ona nije samo mamac za turiste, već i buduće akademce. TU Berlin nudi renomirane studije za inženjere, ali važan faktor su i relativno niski troškovi života u Berlinu – kada se uporede sa drugim evropskim metropolama.

 1. mesto

  Humboltov univerzitet u Berlinu

Humboltov univerzitet u Berlinu

Još jedno istorijsko mesto, na kome su diplomirale istorijske ličnosti kao što su Oto fon BIzmark, Hajnrih Hajne ili Robert Koh. Njihovi uspesi utemeljili su reputaciju ovog univerziteta.

 1. mesto

  Univerzitet u Hajdelbergu

Univerzitet u Hajdelbergu

U ovom srednjovekovnom gradu nalazi se najstarija visokoškolska institucija u Nemačkoj. Univerzitet je osnovan 1364 godine, Samo ta činjenica dovoljna je da se privuku strani studenti – a mame ih i lepote čuvenog jezgra starog grada.

 1. mesto

  Univerzitet Duizburg-Esen

Univerzitet Duizburg-Esen

Ovu instituciju pohađa oko 37.000 studenata, što ga čini jednim od najvećih škola unutar nemačkih granica. Univerzitet je nastao 2003, spajanjem visokoškolskih ustanova gradova Duizburg i Esen u Rurskoj oblasti.

 1. mesto

  Geteov univerzitet u Frankfurtu

Geteov univerzitet u Frankfurtu

Ovaj univerzitet nosi ime legendarnog Johana Volfganga fon Getea. Frankfurt sa svojim neboderima i sedištima mnogobrojnih banaka i firmi podseća na američki Menhetn – i nudi veliko bogatstvo i raznolikost kultura.

10. mesto

Kelnski univerzitet

Kelnski univerzitet

U ovoj obrazovnoj ustanovi školska godina počinje karnevalom, jednom od najvećih žurki u Nemačkoj. Studente mami i opušteni način života, i blizina drugih evropskih velegrada – do Amsterdama, Brisela i Pariza vozom se stiže za nekoliko sati.

Verbalisti polaznici u školi GLS
Verbalisti polaznici u školi GLS

Za upis na fakultet u Nemačkoj potrebno je znanje jezika i studentska viza. Kad je u pitanju znanje nemačkog ono se najčešće dokazuje polaganjem testa TestDaF (Test Deutsch als Fremdsprache) ili ispita DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang ausländischer Studienbewerber – polaže se na fakultetima u Nemačkoj).

Najbrže i najkvalitetnije usavršavanje znanja nemačkog jezika (pre polaganja pomenutih testova) postiže se pohađanjem kurseva jezika u Nemačkoj. Najtraženija škola u toj zemlji, koja je ujedno akreditovana i više puta nagrađivana kao najbolja u Evropi, je škola German Language School (GLS) u Berlinu. Jezička mreža Verbalisti zastupa školu GLS u regionu jugoistočne Evrope a opis i cene programa možete pogledati ovde.

Autor: Čiponda Čimbelu / dj
Izvor: Deutsche Welle, Verbalisti

Imate komentar ili pitanje?