Uče srpski jezik, kolo i voze se u traktoru

Volonteri sveta uce srpski jezik, kolo i voze se u traktoru

Sedamnaestoro volontera iz 12 država sveta u Donjoj Toponici kod Niša upoznaju srpske običaje, jezik i kulturu, a ljubazni domaćini čine sve da se gosti osećaju kao kod kuće.

Mladima iz Južne Koreje, Estonije, Švajcarske, Austrije, Francuske, Španije, Italije, Velike Britanije, Grčke, Češke, Bosne i Hercegovine i Srbije meštani nose pitu i kuvanu hranu. Kažu da su im se posebno dopali domaći ajvar i džem od šljiva čije zalihe već nestaju.

Ucenje srpskog jezika okupilo volontere iz celog svetaJedne večeri tokom kampa “Summer in Toponica 3”, koji traje već 11 dana, svako od učesnika dobio je zadatak da lokalnom stanovništvu predstavi svoju zemlju.

Na Amira, koji je u Toponici zbog poslovnih obaveza ove godine ostao samo nedelju dana, i prvi boravak u kampu ostavio je jak utisak. Rekao je da je učešće na njemu jedna od najlepših stvari koje su mu se dogodile u životu i na koju je mislio i u najtužnijim trenucima.

Italijan je predstavio čuvenu kuhinju svoje zemlje, Ruskinje su kroz igre i svadbene običaje dočarale specifičnosti regije Don Kozaki, Moskovske regije i Tatarstana. Jedna od njih, lekar Polina Prozakova ovde je drugi put. Pažnju najmlađih zatim je privukao španski flamenko.

Volonteri prave letnjikovac i uređuju plato u Donjoj Toponici
Volonteri prave letnjikovac i uređuju plato u Donjoj Toponici

Plesalo se i uz škotsku muziku, grčki sirtaki, francuske šansone, estonski tradicionalni ples…

Decu su posebno oduševile švajcarske čokolade koje su od Aleksije Marcou iz te zemlje dobila na poklon, učesnik iz Banja Luke im je govorio o prelepoj prirodi i predelima svoje zemlje, Austrijanac je pokazao tradicionalne običaje teranja zime i dočeka proleća…

Volonteri su od 19. jula stigli da posete Svrljig i znamenitosti Niša, srede plato ispred Doma kulture u selu, naprave letnjikovac, zasade cveće i naprave statuu u čast volonterizmu pored koje je u četvrtak, 31. jula, bila upaljena baklja u čast volonterizma.

Autor: S. Janačković
Izvor: Južne vesti

Imate komentar ili pitanje?