Kako je nastao najpoznatiji krokodil na svetu i logo Lakost

kompanija Lakost i njen logoOsnivač kompanije Lacoste, francuski teniser Rene Lakost (Jean René Lacoste), “dobio” je logo za svoju firmu na jedan krajnje neobičan način – na osnovu jedne izgubljene sportske opklade.

René Lacoste
René Lacoste

Naime, on je 1920. godine, dok je šetao sa kapitenom francuske reprezentacije video torbu od krokodilske kože u izlogu jedne bostonske prodavnice koja mu se veoma dopala. Lakost se tada kladio da će pobediti na jednom od mečeva na turniru a za nagradu je tražio da dobije torbu koja mu je zapala za oko. Lakost nije pobedio, ali je ta priča procurela u novine a jedan novinar je napisao: “Rene Lakost nije uspeo da pobedi i zaradi torbu od krokodilske kože, ali se zato borio kao pravi krokodil”. Odatle i njegov nadimak “Krokodil”.

Lakostin prijatelj Robert Džordž mu je ubrzo zatim pre sledećeg meča poklonio blejzer na kom je bio izvezen veliki krokodil sa otvorenim ustima, koji je, evo, 81 godinu kasnije i dalje prisutan na Lacoste majicama i drugim proizvodima istoimene kompanije.

Lakost je jedan od “četiri musketara”, kako su tada zvali francuske tenisere, koji su dominirali belim sportom dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka. Osvojio je sedam gren slem turnira održanih u Francuskoj, SAD i Velikoj Britaniji, ali nijednom nije želeo da se uputi na dug put i učestvuje na šampionatu u Australiji. Bio je broj jedan teniser u svetu 1926. i 1927. godine.

Izvor: Verbalisti

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?