Hram Panteon u Rimu – anđeoska tvorevina (VIDEO)

Hram Panteon u RimuHram Panteon nalazi se u samom centru Rima, nedaleko od čuvene Pjace Navona. Panteon je jedan od najpoznatijih rimskih spomenika i najbolje očuvan značajan spomenik antičke civilizacije. Njegovo ime je grčkog porekla i znači hram svih bogova. Rimljani ga zbog njegovog kružnog oblika nazivaju “Rotonda” (okrugli, kružni), kako se naziva i trg koji se nalazi ispred njega.

Panteon je izgrađen tokom vladavine rimskog cara Hadrijana, oko 126. godine nove ere. Bio je posvećen bogovima planeta, pa je arhitektonski simbol svemira. Lepotu i vrednost njegove arhitekture čini unutrašnji prostor, koji izgleda još veći zahvaljujući dubokim polukružnim i pravougaonim nišama naizmenično postavljenim u kružnom zidu.

Panteon je remek-delo arhitekture sa harmoničnim prostorom, idealnim dimenzijama, dekoracijama, efektima svetla i senke. Zajedno sa kupolom koja se, preko okruglog otvora na svom vrhu, povezuje sa nebom daje utisak da se nalazi između neba i zemlje. Kada je Mikelanđelo prvi put video Panteon, uskliknuo je: “Ovo je anđeoska a ne ljudska tvorevina”.

Obilazak Panteona je deo našeg jezičkog putovanja La mia Roma čije detalje možete pročitati ovde. U okviru putovanja La mia Roma učićete italijanski u najstarijoj i najuglednijoj jezičkoj školi u Rimu, družićete se s kolegama iz gotovo 60 zemalja, a posle nastave usavršavanje jezika nastavljate u grupnim obilascima rimskih palata, trgova i fontana, zajedničkim pripremanjima špageta i degustaciji vina.

Jezički program u Rimu možete pohađati bilo kad u toku godine kroz individualno putovanje, a detalje ovog programa i cene pogledajte ovde.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading