Njujork, Majami i Boston sigurno nestaju pod vodom

Majami gradAmerički gradovi na obali okeana među kojima su Boston, Majami i Njujork gotovo sigurno će nestati u narednih 2.000 godina, a njihovoj propasti doprineće rast nivoa mora usled globalnog zagrevanja.

Trend rasta temperature na površini kopna i mora
Trend rasta temperature na površini kopna i mora
(kliknite na foto za njen uvećan prikaz)

Prestižni magazin Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) donosi članak u kojem govori da će zbog sve veće emisije štetnog ugljen-dioksida i globalnog otopljenja nivo mora za 100 godina narasti do dva metra, a za 2.000 godina i do 10 metara.

Vodeći autor studije Anders Leverman je rekao da se očekuje da će sa svakim porastom temperature za jedan stepen celzijusa nivo mora rasti dva metra.

Nju Orleans
Nju Orleans je jedan od gradova koji će biti najviše pogođen rastom nivoa mora

Sada se postavlja pitanje kojom brzinom i do koje mere će se zagrevati atmosfera. Nedavno je žurnal Nature Climate Change izvestio da postoje indicije da će se do 2.100 godine atmosfera zagrejati za najmanje dva stepena celzijusa što znači rast nivoa mora za četiri centimetra u manje od 2.000 godina.

Izveštaj donosi i mapu koja prikazuje područja koja će biti najviše pogođena rastom nivoa mora, a reč je uglavnom o priobalnim područjima američke istočne obale, od Delavera do Floride i duž obale Mississippija, Lujzijane i Teksasa.

Svi obalni gradovi koji se nalaze na ovom području, uključujući Njujork i Boston, će biti u potpunosti pod vodom. Međutim, naučnici predviđaju da će usled slabijih morskih oluja ova područja puno ranije postati nenastanjiva.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Један одговор на „Njujork, Majami i Boston sigurno nestaju pod vodom“

Imate komentar ili pitanje?