Putovanje na zemlji koje će biti dvostruko brže od aviona (VIDEO)

Hiperlup (Hyperloop)

Američki preduzetnik Elon Musk predstavio je koncept novog vida prevoza – putovanje u cilindrima kroz cevi iznad zemlje. Sistem bi bio dvostruko brži od putničkih aviona i 10 puta jeftiniji od brzih vozova. Nazvan je „Tesla hiperlup“, jer se zasniva na nekim od principa koje je postavio Nikola Tesla.

Elon Mask i Hiperlup
Elon Mask (Musk)

Kroz deset godina ljudi bi mogli da kratke i srednje razdaljine prevaljuju tako što se ukrcaju u cilindre, koji se potom kreću kroz cev u kojoj se vazduh ispred kapsule usisava i izbacuje iza nje, uz pomoć tehnologije Teslinog motora. Cilindri bi se kretali brže od hiljadu kilometara na čas, a u njima se kretanje ne bi osetilo. Kapsule bi mogle da polaze u razmaku od po 30 sekundi.

Pronalazač Elon Musk, inače jedan od osnivača i direktor automobilske kompanije „Tesla motors“, tvrdi da bi to donelo revoluciju u transportu putnika na rutama od nekoliko stotina kilometara.

„To je mešavina između Konkorda, magnetnog topa i stola za vazdušni hokej. Do operativne upotrebe proći će između sedam i deset godina“, rekao je Musk. Milijarder Elon Musk je osnivač „Pej Pala“, „Tesla Motorsa“ i kompanije za svemirska istraživanja „Spejs Iks“. Ideju Tesla Hiperlupa je izneo kao koncept na otvoreno tržište.

Hiperlup - prevoz buducnostiRod Mineta sa Instituta za transport SAD kaže da Elon voli da uzme neku nemoguću ideju i pretvori je u stvarnost.

„Treba nam proboj, treba nam nešto čemu nisu potrebni autoputevi, što ne radi na benzin. Već mu je uspelo nekoliko puta, možda će se i ovo ostvariti“, ističe Mineta.

Ako bi neka kompanija prihvatila da razvije i napravi Tesla hiperlup, od Beograda do Pariza putovalo bi se sat i po, a od Beograda do Niša 15 minuta. Iako mnogi misle da je ova ideja ludost, treba se setiti da su eminetni naučni umovi prošlosti isto tvrdili i za železnicu i avion.

Izvor: RTS

2 одговора на „Putovanje na zemlji koje će biti dvostruko brže od aviona (VIDEO)“

Imate komentar ili pitanje?