Putovanje na zemlji koje će biti dvostruko brže od aviona (VIDEO)

Hiperlup (Hyperloop)

Američki preduzetnik Elon Musk predstavio je koncept novog vida prevoza – putovanje u cilindrima kroz cevi iznad zemlje. Sistem bi bio dvostruko brži od putničkih aviona i 10 puta jeftiniji od brzih vozova. Nazvan je „Tesla hiperlup“, jer se zasniva na nekim od principa koje je postavio Nikola Tesla.

Elon Mask i Hiperlup
Elon Mask (Musk)

Kroz deset godina ljudi bi mogli da kratke i srednje razdaljine prevaljuju tako što se ukrcaju u cilindre, koji se potom kreću kroz cev u kojoj se vazduh ispred kapsule usisava i izbacuje iza nje, uz pomoć tehnologije Teslinog motora. Cilindri bi se kretali brže od hiljadu kilometara na čas, a u njima se kretanje ne bi osetilo. Kapsule bi mogle da polaze u razmaku od po 30 sekundi.

Pronalazač Elon Musk, inače jedan od osnivača i direktor automobilske kompanije „Tesla motors“, tvrdi da bi to donelo revoluciju u transportu putnika na rutama od nekoliko stotina kilometara.

„To je mešavina između Konkorda, magnetnog topa i stola za vazdušni hokej. Do operativne upotrebe proći će između sedam i deset godina“, rekao je Musk. Milijarder Elon Musk je osnivač „Pej Pala“, „Tesla Motorsa“ i kompanije za svemirska istraživanja „Spejs Iks“. Ideju Tesla Hiperlupa je izneo kao koncept na otvoreno tržište.

Hiperlup - prevoz buducnostiRod Mineta sa Instituta za transport SAD kaže da Elon voli da uzme neku nemoguću ideju i pretvori je u stvarnost.

„Treba nam proboj, treba nam nešto čemu nisu potrebni autoputevi, što ne radi na benzin. Već mu je uspelo nekoliko puta, možda će se i ovo ostvariti“, ističe Mineta.

Ako bi neka kompanija prihvatila da razvije i napravi Tesla hiperlup, od Beograda do Pariza putovalo bi se sat i po, a od Beograda do Niša 15 minuta. Iako mnogi misle da je ova ideja ludost, treba se setiti da su eminetni naučni umovi prošlosti isto tvrdili i za železnicu i avion.

Izvor: RTS


Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

2 одговора на „Putovanje na zemlji koje će biti dvostruko brže od aviona (VIDEO)“

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading