Vasil Hadžimanov bend u Nišu – Can you dig it?

Vasil Hadžimanov bendBend klavijaturiste Vasila Hadžimanova, jednog od najuspešnijih jazz i fusion muzičara mlađe generacije sa ovih prostora, nastupiće na ovogodišnjem Nišville jazz festivalu prve večeri – u četvrtak 15. avgusta. Postava koju još čine, Branko Trijić (gitara), Miroslav Tovirac (bas), Pedja Milutinović (bubanj) i Bojan Ivković (perkusije, sket vokal, glas), trenutno promoviše peti studijski album “Can you dig it?”, koji je ove godine, 2013., u DD formatu objavljen od strane OverJazz Record iz Hamburaga (Nemačka), dok je CD objavljen za diskografsku kuću Zmex iz Beograda.

Vasilovo klasično muzičko obrazovanje započelo je sa njegovih 5 godina u beogradskoj muzičkoj školi “Stevan Mokranjac”, a njegovo zanimanje za jazz obezbedilo mu je 1991. punu stipendiju za učešće u Interlochen Arts Camp-u, dva leta za redom, pruživši mu priliku da uči i svira sa jazz velikanima kao što su: Milt Jackson, Curtis Fuller, Bayron Stripling…. 1992. se preselio u Boston gde, pod punom stipendijom, studira klavir i aranzman na Berklee College of Music. Diplomirao je 1995., a njegovi učitelji klavira bili su Ray Santisi i Lazslo Gardony. U toku studija na Berklee-ju, nastupao je sa mnogim poznatim Bostonskim muzičarima, kao i sa grupom „Sveti“ (Marko Djordjević i Bato Andonov), Leroy Jenkins-om (u njegovoj rep operi “Funky Faust”) i sa Paskal Bokar, afro-pop bendom sa kojim je išao i na američku turneju.

Vasilova ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazz, funk, rock, world music…) u njegovoj muzici je u potpunosti autentična i predstavlja nov pristup džez muzici.

Vasil Hadžimanov bend 2Avgusta 2005. godine, bend je predstavio muziku Balkana i bio jedini predstavnik Srbije i Crne Gore, na velikoj svetskoj izložbi Expo 2005 Aichi u Japanu, gde doživljava veliki uspeh i najviše posetilaca (preko 3000) na sceni EXPO DOME do tada. Novembra 2005. godine, VH Band je odrzao tri koncerta,u Parizu, u okviru tradicionalnog jazz festivala kulturnih centara “Jazzy Colors” ponovo predstavljajuci nasu zemlju. Marta, kao i Avgusta 2006. godine, odrzali su dva, sjajno posecena i pozdravljena, koncerta u Trstu (Italija).

Album “Can you dig it?” je snimljen za rekordnih četiri dana, u Mostaru, u studiju „Mc Pavarotti“ i sadrži deset pesama. Na albumu se nalazi osam autorskih pesama (Vasil Hadžimanov i Miroslav Tovirac), jedna makedonska narodna pesma pod nazivom „Marika moma ubava” kao i obrada John Scofield-ove teme „What It Is”. Album su snimali: Vasil Hadžimanov – klavir i klavijature, Branko Trijić – gitara, Miroslav Tovirac – bas, Srđan Dunkić – bubanj, Bojan Ivković – perkusije i Peđa Milutinović – bubanj. Gosti na albumu: Wikluh Sky-vokal i Vukašin Marković – vokal i trombon.

Od maja 2013. svi albumi VHBand-a će u digitalnom formatu biti objavljeni od strane već pomenute izdavacke kuće, OverJazz Records. Sva izdanja i muzika VHBand-a su u Srbiji proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Nagradna igra komunikacijske mreže Verbalisti – osvojite komplet ulaznica za Nišville

Ne propustite priliku da učestvujete u našoj nagradnoj igri i besplatno posetite festival Nishvill. Kliknite ovde i bićete na korak od učestvovanja u nagradnoj igri jezičke mreže Verbalisti koja vas može odvesti na jedno nezaboravno muzičko putovanje.

Karte možete kupiti i na svim prodajnim mestima Card Service-a i Eventima u Srbiji i inostranstvu ili ih naručite preko interneta na strani www.tickets.rs i www.eventim.rs.


Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading