Nezapamćen hod po tankoj žici iznad Velikog kanjona za Ginisa

Nik Valenda
Nik Valenda

Hod po ivici smrti ili trijumf čoveka nad silama prirode? Šta god mislili o Niku Valendi, ovaj avanturista još jednom je uspeo da ostavi svet bez reči kada je 23. juna hodom po tankoj žici prešao sa jednog na drugi kraj veličanstvenog Velikog kanjona.

Široka svega pola centimetra, čelična žica nije mirovala tog vrelog nedeljnog dana, jer je u dolini reke Kolorado duvao prilično jak vetar.

Njegova „šetnja“, koju je izveo bez upotrebe sigurnosnog pojasa, trajala je 22 minuta, i u jednom trenutnku nije bilo sigurno da li će Valenda uspeti da stigne do stena na drugoj strani reke.

„Hvala ti Bože, hvala ti što si umirio žicu“, kazao je Nik posle desetak minuta hoda, stojeći mirno iznad kanjona, dok ga je posmatralo nekoliko stotina okupljenih znatiželjnika. Kada je prešao skoro celu žicu, dugu oko 450 metara, Valenda je poslednjih nekoliko koraka odskakutao i sa osmehom zakoračio na sigurno tle. „Bilo je nešto više vetra nego što sam očekivao, i bio mi je potreban svaki atom snage da se koncentrišem tokom celog hoda“, kazao je Valenda američkim medijima.

Tridesetčetvorogodišnji Valenda iz Sarasote, sedmi je potomak svoje porodice koji se upušta u ovakve avanture. Veliki deo detinjstva proveo je u okolini Velikog kanjona, gledajući svoje starije rođake kako ne prezaju pred neobičnim avanturama. Njegov pradeda Karl Valenda nastradao je tokom jednog od svojih izazova u Portoriku, kada je imao 73 godine. Taj događaj dodatno ipak nije pokolebao Valendu, pa je tako ovonedeljni izazov postao sedmi u njegovoj karijeri koji mu je obezbedio mesto u Ginisovoj knjizi rekorda.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading