Aplikacija koja sprečava incest

Mobilnim telefonom protiv incestaSpavanje sa rođacima predstavlja realan problem za žitelje Islanda zbog populacije od svega 300.000 i jako male imigracije. Pored toga, ni konstrukcija prezimena na Islandu ne pomaže previše u prepoznavanju postojanja srodstva s drugom osobom. Prezime se generacijama prenosi sa kolena na koleno u većini zapadnih kultura, međutim na Islandu ono sadrži ime majke ili oca i sufiks “sin” ili “ćerka”.

Aplikacija koja sprečava incestZato su softveraši ove male zemlje osmislili aplikaciju za „sprečavanje incesta“, koja je nastala kao sporedni proizvod kreiranja velike onlajn baze gena Islanđana. Aplikacija omogućava korisnicima da dodirom telefona saznaju da li su u rodu.

“Dodirnite se aplikacijom pre nego što se dodirnete telima” je potpuno neodoljiv slogan za nov proizvod koji je stvorila grupa softverskih inženjera sa Univerziteta na Islandu. “Ideja o aplikaciji za sprečavanje incesta dolazi iz naše kulture. Slučajno spavanje sa rođakom je šala koja se često može čuti na Islandu”, objašnjava Arnar Frejr Adalsteinsson, jedan od programera koji je radio na aplikaciji.

http://verbalistitravel.com 

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?