Britansko čudo prirode postalo i telekomunikaciono čudo

Kent village
Selo Kent (kliknite na foto za uvećan prikaz)

Jedno tipično englesko selo iznad La Manša ima specifičan problem: korisnici mobilnih telefona tamo su stalno u romingu jer je jedini signal koji dobijaju francuski, a sve zbog toga što se nalazi u podnožju stena, samo 20 kilometara od francuske obale.

Selo Kent u kraju “Sent Margarets na stenama” je pravo čudo prirode ali ono je i telekomunikaciono čudo jer su njeni meštani prinuđeni da se naviknu na činjenicu da žive u svojevrsnoj “enklavi”, prenosi AFP.

The White Cliffs of Dover
Čuvene bele stene Dovera (kliknite na foto za uvećan prikaz)

“Isključujemo svoje mobilne telefone kada ih ne koristimo i ponovo ih uključujemo kada izadjemo iz sela. To nama i nije tako veliki problem, ali je veliki problem za turiste i posetioce koji obilaze stene”, kaže Najdžel Vajdimus, vlasnik lokalnog restorana.

To praktično znači i mogućnost neočekivano većeg telefonskog računa za posetioce obale koji i ne slute da će im svaki telefonski poziv proći kroz francusku mrežu, ali se osveste kada čuju pozdrav automata “Dobrodošli u Francusku”, iako se nalaze na britanskim ostrvima.

Da bi se uhvatio lokalni signal, potrebno je popeti se u brda, do crkve gde se nalazi predajnik, a dok god je broj ljudi koji su pogodjeni ovim čudom mali, teško da će se stvari promeniti nabolje pošto ulaganja u mrežu za samo par stotina ili hiljada domaćinstava nisu isplativa.

_

the closest point between France and England

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?