Bogati Rusi razgrabili London dok investicione vize pršte na sve strane

Rusiji kupuju London
Više od 60 odsto objekata u Velikoj Britaniji, skupljih od dva miliona funti, kupuju upravo stranci. Došljaci iz Azije i sa Bliskog istoka, ali i Afrikanci, London doživljavaju kao “vrata Evrope”. Od ukupnog broja onih kojima su odobrene “vize za milionere” 24 odsto otpada na Ruse, a 23 odsto na Kineze, dok je “investicione vize” dobilo i pet procenata Amerikanaca.

Broj bogatih građana Rusije koji žele da dobiju tzv. investicionu vizu u Velikoj Britaniji u stalnom je porastu.

Rusija je lider po broju onih koji su spremni da investiraju više od milion funti na teritoriji Britanije ne bi li dobili vizne olakšice.

Neki tumače taj povećani interes za Britaniju činjenicom da su lane u Rusiji održani predsednički izbori pa su veliki bogataši hteči da osiguraju rezervnu destinaciju.

Roman Abramovich
Roman Abramovič – Milijarder koji je samo formalno predsednik skupštine Čukotke

Ove specijalne “investicione vize” uvedene su u Velikoj Britaniji 2008. godine i one daju mogućnost da se na najbrži način dobiju papiri za boravak na Ostrvu.

Po novim pravilima uvedenim 2011, oni koji investiraju najmanje milion funti mogu da dobiju “zelenu kartu” kroz pet godina, a ako je reč o većem ulaganju, pet miliona funti, onda se “zelena karta” stiče brže, za tri godine. Najbogatiji prolaze, kao i uvek, najbolje – deset miliona funti i papiri stižu za samo dve godine. Prema britanskim pravilima od pomenute sume samo 25 odsto se može investirati u nekretnine, a sve ostalo mora da završi u drugim projektima.

Većina najbogatijih građana Rusije ima nekretnine i račune u Velikoj Britaniji gde žive njihove porodice a u zemlju dolaze samo da bi vodili biznis i zarađivali milione.

Roman Abramovič je jedan od njih. Milijarder koji je formalno predsednik skupštine Čukotke, ali se tamo jako retko pojavljuje. Abramoviču je važan njegov biznis, Čelsi i život na visokoj nozi a politika mu je bila samo sredstvo za lakše ostvarivanje ciljeva.

Izvor: Novosti

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading