Kako će izgledati najviša zgrada na svetu čiju izgradnju finansira porodica bin Ladena (FOTO & VIDEO)

Neboder Kingdom tauer (Kingdom Tower) u saudijskom gradu Jedah pramašiće visinu od jednog kilometra i oboriti sadašnji rekord koji drži Burj Kalifa (UAE) od 828 metara.

Precizna visina budućeg tornja još uvek se drži u tajnosti, iako je saudijski milijarder Princ Alvalid bin Talal planove o gradnji meganebodera objavio još pre 18 meseci. Među investitorima je i Binladen Group, građevinska kompanija u vlasništvu porodice Osame bin Ladena.

Najvise zgrade na svetu

Ovog meseca započela su prva bušenja za temelje nebodera, koji će podržavati veliki betonski piloni. Završetak temelja planira se u roku od 10 meseci. Gradnja Kingdom Tovera, koji će biti dvostruko viši od njujorškog Empajer Stejta, trajaće oko pet godina.

Posebnost ovog budućeg nebodera biće i osmatračnica na 125. i 126. spratu, koja će biti izdvojena od bazne konstrukcije zgrade. Biće to najviša osmatračnica na svetu, uz to sa delimično staklenim podom. Postioci će do osmatračnice stizati liftovima za 98 sekundi.

Jedah, drugi po veličini saudijski grad i najveća luka na Crvenom moru, ima oko četiri miliona stanovnika.

Naftom bogata Saudijska Arabija prionula je na vrtoglavo skupe projekte s ciljem poboljšanja infrastrukture i zadovoljavanja velikih stambenih potreba. U prethodnih pet godina u građevinske projekte uloženo je 400 milijardi dolara.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?