Ženama i muškarcima u Severnoj Koreji propisan izgled frizure; nema imitiranja zapadnjačkog izgleda

Dozvoljene frizure za zene u Severnoj Koreji
kliknite na foto za uvećan prikaz

Vlada Severne Koreje objavila je spisak od 18 frizura koje je dozvoljeno nositi, kako bi odvratila građanke od “imitiranja zapadnjačkog izgleda”. Tako žene iz Severne Koreje kojima se dopada kratka kosa pevačice Pink, neće smeti od frizera da traže da ih ošiša tako, jer će prekršiti pravila.

Za žene iz Severne Koreje izbor je zapravo još uži. Dok devojke mogu da nose šiške, pletenice i šnalice u kosi, udatim ženama se preporučuje strogo kratka kosa ili bob sa trajnim loknama.

Dozvoljene muske frizure u Severnoj KorejiStroga pravila odnose se i na muškarce, koji moraju da imaju kratko podšišanu kosu na potiljku i uredne zulufe. Šišanje je obavezno na svakih 15 dana, a dužina dlake ne sme da prelazi pet centimetara.

Poželjan izgled odavno je promovisan u emisiji pod nazivom “Ošišajmo se u skladu sa socijalističkim stilom života”, koja je u Severnoj Koreji emitovana 2005. godine. Producenti emisije slali su na teren skrivene kamere, koje su “hvatale” buntovnike čija frizura se nije uklapala u smernice. Zatim su njihova imena javno objavljivali, kako bi ih izvrgli ruglu. U prilog strogim pravilima, emisija je nudila sumnjive “naučne” dokaze, poput onog da dugačka kosa “isisava” energiju iz mozga.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Један одговор на „Ženama i muškarcima u Severnoj Koreji propisan izgled frizure; nema imitiranja zapadnjačkog izgleda“

  1. Ne mogu da kažem da je to njihovo sasvim u redu, ali ono što sigurno nije u redu su kojekava farbanja kose (što je čak i zdravstveno potencijalno opasno jer se hemikalije prenose preko kože glave u organizam) i razni čiroki i sl. “dokazi” mladalačkog “bunta” i kobajagi demokratičnosti društva…

Imate komentar ili pitanje?