Američki platinumski novčić koji vredi hiljadu milijardi dolara

Platinum novcic americke vladeBela kuća saopštila je danas da američki kongres mora da odobri novo zaduživanje za troškove koje je prethodno izglasao, iako je u opticaju bila ideja o emitovanju platinastog kovanog novčića koji bi omogućio američkoj vladi novo zaduživanje.

Radi se o rešenju koje bi predsedniku Baraku Obami omogućilo da zaobiđe Kongres i spreči da vlada de fakto bankrotira. Jedan zakon iz 1997. godine omogućava da se kuju platinasti novčići kojima može da se odredi svaka vrednost. Zamisao je bila da se iskuju jedna ili dve takve kovanice, koje bi potom bile deponovane kod američkih Federalnih rezervi i bile pokriće za štampanje jednog ili dva biliona (hiljadu miljardi) dolara koji bi bili prebačeni na račun vlade.

Međutim, protiv tog rešenja izjasnili su se i Federalne rezerve i Trežeri department, kao i sama Bela kuća. Očigledno da su sve tri institucije koje su mogle da izvedu ovaj manevar procenile da bi to bilo zaobilaženje zakona koji nalaže da limite za zaduživanje federalne vlasti određuje Kongres.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading