Pazite šta slušate! Pesme “najsigurnije” za vožnju

Nora Dzons
Nora Džons i “Come Away With Me” najsigurnija pesma za vožnju u kolima

Novo istraživanje koje je sprovedeno u Engleskoj otkriva koju muziku bi vozači trebalo da slušaju za vreme vožnje kako bi izbegli neprijatnosti tokom puta i tako povećali sigurnost na drumu, piše Telepraph.

Izbor muzike tokom puta često je uzrok ozbiljnih nesuglasica, pa čak i svađa putnika oko toga šta će se slušati. Ponekad ovakve situacije mogu da dovedu putnike u opasnost.

Naučnici su tako u najnovijim istraživanjima došli do zaključka da su između ostalih “najsigurnije pesme za vožnju” numere “Come Away With Me” Nore Džons, “Tiny Dancer” Eltona Džona, i “I Don’t Want to Miss a Thing” benda Aerosmith”. Pesme “The Scientist” grupe Koldplej i “Cry Me a River” Džastina Timberlejka se takođe nalaze u Top 10 “najsigurnijih”.

Studiju je napravio London Metropolitan University, a u njoj je naročito istaknuto da je idealni tempo pesme onaj koji je približan normalnom radu srca – 60 do 80 udaraca u minutu.

Istraživanje je takođe otkrilo i tipove pesama koje su rizične za motorcikliste i podstiču ih da voze neoprezno i time sebe dovode u opasnost. Sasvim očekivano bučna muzika sa naglašenim ritmom koja utiče da vozačevo srce kuca brže može biti za motorcikliste fatalna, navedeno je u istraživanju, a prenosi Telegraph.

Muzika za voznju u kolima
Idealni tempo pesme onaj koji je približan normalnom radu srca – 60 do 80 udaraca u minutu

Brži ritam jednostavno pojačava uzbuđenje koje ih “tera” da se više koncentrišu na muziku umesto na ono šta se događa na putu i vozače motiviše da povećanjem brzine dostignu ritam pesme.

Istraživanje je takođe pokazalo i izvesna odstupanja u navikama muških i ženskih vozača kao i muzičkih žanrova koji su korišćeni u ogledima.

Hip-hop je podsticao žene vozače na agresivniju vožnju od njihovih muških kolega, hevi metal je delovao podsticajnije na muške vozače, pa su vozili brže, dok su na plesne numere žene i muškarci reagovali potpuno isto.

Rezultat koji je izgleda najviše iznenadio naučnike, jeste podatak da vozačima nikako ne prija klasična muzika, jer su pod njenim uticajem vozili najnepažljivije i pravili veliki broj grešaka.

U eksperimentu učesnici su vozili 500 milja, koristeći aplikaciju confused.com MotorMate koja je pratila ponašanje vozača kroz GPS tehnologiju.

Lista pesama “najsigurnijih za vožnju” su:

1. Come Away With Me – Norah Jones
2. Billionaire Feat. Bruno Mars – Travie McCoy
3. I’m Yours – Jason Mraz
4. The Scientist – Coldplay
5. Tiny Dancer – Elton John
6. Cry Me a River – Justin Timberlake
7. I Don’t Want to Miss a Thing – Aerosmith
8. Karma Police – Radiohead
9. Never Had a Dream Come True – S Club 7
10. Skinny Love – Bon Iver

Izvor: Telegraph UK

Norah Jones, “Come Away With Me”

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Један одговор на „Pazite šta slušate! Pesme “najsigurnije” za vožnju“

  1. nesto su opasno pogresili, come away with me treba da bude koriscena u druge svrhe zbog ovakvog tempa, znaci zatisje pred buru tj. predigra pred seks… da ja ovo slusam kada vozim, odmah bih promenio 😮 🙂

Imate komentar ili pitanje?