Tuna vredna skoro 2 miliona dolara!

Tuna vredna skoro 2 mil dolara
Kijoši Kimura sa plavorepom tunom (Beta)

Plavorepa tuna prodata je danas u Tokiju za rekordnih 1,76 miliona dolara, tri puta više nego što je bila prethodna najviša cena.

Riba teška 222 kilograma, ulovljena u vodama severoistočno od Japana, prodata je na prvoj ovogodišnjoj aukciji na ribljoj pijaci japanskoj prestonici za 155,4 miliona jena.

Hrana susiKupac najskuplje ribe je Kijoši Kimura, predsednik kompanije Kijomura i vlasnik lanca suši restorana “Suši-Zanmai”. Kimura je rekao da je “cena bila malo visoka”, ali da je želeo da “ohrabri Japan”.

Ribu će služiti mušterijama u svojim restoranima. Kimura je postavio i prethodni rekord, kada je na novogodišnjoj aukciji 2012. kupio plavorepu tunu za 56,4 miliona jena (736.000 dolara).

Mekano roze i crveno meso te ribe cenjeno je zbog japanskih specijaliteta sušija i sašimija. Najbolji delovi tune, koji se nazivaju “o-toro”, mogu da se prodaju za 24 dolara po komadu u tokijskim suši restoranima.

U Japanu se pojede 80 odsto plavorepih tuna ulovljenih širom sveta. Aktivisti za zaštitu životne sredine upozoravaju da je ova veličanstvena riba ugrožena i da je zbog velike potražnje zbog sušija njena populacija sve manja.

Tokom poslednjih 15 godina je zbog prekomernog lova, često ilegalnog, drastično smanjena populacija sve tri vrste plavorepe tune – pacifičke, južne i atlantske.

Izvor: Beta

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading