Tuna vredna skoro 2 miliona dolara!

Tuna vredna skoro 2 mil dolara
Kijoši Kimura sa plavorepom tunom (Beta)

Plavorepa tuna prodata je danas u Tokiju za rekordnih 1,76 miliona dolara, tri puta više nego što je bila prethodna najviša cena.

Riba teška 222 kilograma, ulovljena u vodama severoistočno od Japana, prodata je na prvoj ovogodišnjoj aukciji na ribljoj pijaci japanskoj prestonici za 155,4 miliona jena.

Hrana susiKupac najskuplje ribe je Kijoši Kimura, predsednik kompanije Kijomura i vlasnik lanca suši restorana “Suši-Zanmai”. Kimura je rekao da je “cena bila malo visoka”, ali da je želeo da “ohrabri Japan”.

Ribu će služiti mušterijama u svojim restoranima. Kimura je postavio i prethodni rekord, kada je na novogodišnjoj aukciji 2012. kupio plavorepu tunu za 56,4 miliona jena (736.000 dolara).

Mekano roze i crveno meso te ribe cenjeno je zbog japanskih specijaliteta sušija i sašimija. Najbolji delovi tune, koji se nazivaju “o-toro”, mogu da se prodaju za 24 dolara po komadu u tokijskim suši restoranima.

U Japanu se pojede 80 odsto plavorepih tuna ulovljenih širom sveta. Aktivisti za zaštitu životne sredine upozoravaju da je ova veličanstvena riba ugrožena i da je zbog velike potražnje zbog sušija njena populacija sve manja.

Tokom poslednjih 15 godina je zbog prekomernog lova, često ilegalnog, drastično smanjena populacija sve tri vrste plavorepe tune – pacifičke, južne i atlantske.

Izvor: Beta

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?