Rodno neutralni marketing – lutke za dečake, bušilice za devojčice (VIDEO)

Rodno neutralne igracke i marketing Prodavnice igračaka odlučile su da na Božić promene neke ukorenjene stereotipe, ponudivši lutke za dečake i vatrogasne kamione za devojčice.

Najveći švedski proizvođač igračaka “Top to” primoran je da postane rodno neutralan prilikom izdavanja svog kataloga za predstojeći Božić. Promena je usledila pošto je poverenik za diskriminaciju kritikovao prošlogodišnji katalog u kojem su muške lutke bile obučene kao superheroji, a ženske lutke kao princeze. Tako će u ovogodišnjem katalogu, koji izlazi u Švedskoj i Danskoj, dečak koji drži pušku u ruci u danskom izdanju, biti zamenjen devojčicom u Švedskoj.  Umesto devojčice koja reklamira program „Helou Kiti“, u novom katalogu lutku drži dečak, a devojčica na stranici lanca „BR“, umesto pink majice, nosi majicu svetlo-plave boje.

Harrods rodno neutralna prodavnica igracaka
Čuveni Harods u Londonu ovog leta otvorio je “rodno neutralnu” zonu u svojoj prodavnici koju određuje tema, a ne pol deteta

Posle Švedske gde se uveliko prodaju rodno neutralne igračke za decu, odnosno barbike za dečake i puške za devojčice, sada se takva praksa proširila i na Francusku. Igračke, koje se prodaju u Francuskoj, Švajcarskoj, Španiji i Belgiji, pakuju se u narandžastu, belu ili ljubičastu ambalažu. Linija ovih igračaka dobro se prodaje, naročito dečji usisivač. Ovim potezima evropske države prihvataju trend koji je već zahvatio Sjedinjene Američke Države i Britaniju.

Prošle godine četvorogodišnja Amerikanka Rajli Mejda postala je zvezda zahvaljujući Jutjub snimku na kome ona besni zbog toga što se za devojčice prave kostimi princeza, dok dečaci mogu da budu superheroji. Taj klip sažeo je u sebi frustracije mnogih roditelja koji moraju stereotipno da kupuju igračke.

_

Rajli (4) protiv stereotipnih igračaka

U Britaniji je kampanja za neutralne igračke pokrenuta pre više od godinu dana i već je pobrala uspehe. Londonska robna kuća “Harods” ovog leta otvorila je “rodno neutralnu” zonu koju određuje tema, a ne pol deteta. Vodeći prodavac igračaka u Britaniji “ELC” (Early Learning Centre) bio je 2009. žrtva kampanje “Pinkstinks” (Roze je bljak) koja se bori protiv stereotipnih igračaka. ELC je tada imao brojna zanimanja namenjena dečacima, do vatrogasaca i policajaca, dok je za devojčice bila dostupna samo medicinska sestra. Na sajtu ELC-a sada se vide devojčice koje se igraju s buldožerima i automobilima ili obučene kao vatrogasci, dok dečaci ljuljaju lutke. Međutim, koliko toga se zapravo istinski promenilo.

Da li igračke i marketing treba da budu rodno neutralni? Pišite nam na urednik@verbalisti.org

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

2 одговора на „Rodno neutralni marketing – lutke za dečake, bušilice za devojčice (VIDEO)“

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading