“Omnishambles” (opšte rasulo) izabrano za reč godine

Oksfordski recnik

Oksfordski rečnik engleskog jezika za reč godine izabrao je “omnishambles” što u prevodu znači “opšte rasulo”. Ta reč se često koristila za propuste u britanskim medijima i vladi, a izdavač Oxford Univesity Press definisao je “omnishambles” kao “situaciju kojom je potpuno pogrešno rukovodjeno i koja je karakterisana nizom grešaka i loših proračuna”.

Rec godine - omnishambles Svake godine Oxford Univesity Press prati promene u engleskom jeziku i bira reč koja najbolje odslikava godinu, a bira se zasebni američki i britanski pobednik.

Ove godine pobednik za SAD je reč “gif” koja označava kompjuterski grafički format (Graphic interchange format). Ovaj format se često koristi za slike na internetu a omogućava i animacije.

Romneyshambles
Romneyshambles

“Omnishambles” su skovali pisci satirične televizijske emisije “Usred stvari” (The Tick of It) a primenjivala se na razne stvari – od grešaka u odnosima s javnošću britanske vlade do problematičnih priprema za londonske Olimpijske igre.

Leksikografkinja Oxford Univesity Press Susi Dent rekla je da je ta reč izabrana zbog svoje popularnosti ali i “lingivstičke plodnosti”.

Ona je dodala da je jedna od poznatih kovanica od “omnishambles” i “Romneyshambles” (romnijevsko rasulo) koju je britanska štampa koristila kada je republikanski kandidat za predsednika SAD Mit Romni izrazio sumnje u mogućnosti Londona da uspešno organizuje Olimpijske igre.

Izvor: Beta

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading