“Omnishambles” (opšte rasulo) izabrano za reč godine

Oksfordski recnik

Oksfordski rečnik engleskog jezika za reč godine izabrao je “omnishambles” što u prevodu znači “opšte rasulo”. Ta reč se često koristila za propuste u britanskim medijima i vladi, a izdavač Oxford Univesity Press definisao je “omnishambles” kao “situaciju kojom je potpuno pogrešno rukovodjeno i koja je karakterisana nizom grešaka i loših proračuna”.

Rec godine - omnishambles Svake godine Oxford Univesity Press prati promene u engleskom jeziku i bira reč koja najbolje odslikava godinu, a bira se zasebni američki i britanski pobednik.

Ove godine pobednik za SAD je reč “gif” koja označava kompjuterski grafički format (Graphic interchange format). Ovaj format se često koristi za slike na internetu a omogućava i animacije.

Romneyshambles
Romneyshambles

“Omnishambles” su skovali pisci satirične televizijske emisije “Usred stvari” (The Tick of It) a primenjivala se na razne stvari – od grešaka u odnosima s javnošću britanske vlade do problematičnih priprema za londonske Olimpijske igre.

Leksikografkinja Oxford Univesity Press Susi Dent rekla je da je ta reč izabrana zbog svoje popularnosti ali i “lingivstičke plodnosti”.

Ona je dodala da je jedna od poznatih kovanica od “omnishambles” i “Romneyshambles” (romnijevsko rasulo) koju je britanska štampa koristila kada je republikanski kandidat za predsednika SAD Mit Romni izrazio sumnje u mogućnosti Londona da uspešno organizuje Olimpijske igre.

Izvor: Beta

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?