Pokret “Čajanka” i raskol u američkoj Republikanskoj stranci nakon izgubljenih predsedničkih izbora

Posle bezuspešnog pokušaja da na izborima svrgnu Baraka Obamu i preuzmu kontrolu na američkim Senatom, u Republikanskoj partiji izbio je pravi mali “građanski rat”, u kome su se dve struje međusobno optuživale. Zagovornici kontroverznog, medijski eksponiranog, sve popularnijeg i veoma moćnog pokreta “Čajanka” optužuju Romnija da nije bio dovoljno konzervativan, obećavajući da će oni usmeriti partiju više udesno. Međutim, i dalje je veliki broj pristalica suprotnog tabora u okviru Republikanske partije koji za poraz na predsedničkim izborima krive ekstremizam pokreta “Čajanke”. Oni smatraju da republikanci moraju da rade na promeni svog imiža jer “demografska grupa sa najbržim rastom u Americi neće glasati za partiju koja zvuči kao da mrzi tamnopute ljude”.

Pokret Cajanka u Americi
Pristalice pokreta “Čajanka” (The tea party movement)

Šta je pokret “Čajanka”

Konzervativna organizacija Pokret “Čajanka” nazvana je po “Bostonskoj čajanci”, događaju iz američke borbe za nezavisnost, u kome su američki kolonisti, protestujući protiv poreza koji im je nametnula britanska kruna, bacali bale sa čajem sa britanskih brodova usidrenih u bostonskoj luci.

Ova republikanska filijala zalaže se za smanjenje poreza i ostalih davanja državi, slobodu nošenja oružja, protivljenje abortusu, netrpeljivost prema manjinama i isticanje religioznosti.

Karakteriše ih agresivni javni nastup i želja da  Ameriku vrate “izvornim vrednostima”, a ne prezaju ni od rasističkih izjava. Pojedni uticajni pripadnici pokreta javno su navodili da je čak i masturbacija greh. Iza njih stoje moćni delovi konzervativne elite, ali i bogato Nacionalno udruženje za oružje (NRA), koje je u više navrata doniralo pozamašne svote ovom pokretu.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading