Pokret “Čajanka” i raskol u američkoj Republikanskoj stranci nakon izgubljenih predsedničkih izbora

Posle bezuspešnog pokušaja da na izborima svrgnu Baraka Obamu i preuzmu kontrolu na američkim Senatom, u Republikanskoj partiji izbio je pravi mali “građanski rat”, u kome su se dve struje međusobno optuživale. Zagovornici kontroverznog, medijski eksponiranog, sve popularnijeg i veoma moćnog pokreta “Čajanka” optužuju Romnija da nije bio dovoljno konzervativan, obećavajući da će oni usmeriti partiju više udesno. Međutim, i dalje je veliki broj pristalica suprotnog tabora u okviru Republikanske partije koji za poraz na predsedničkim izborima krive ekstremizam pokreta “Čajanke”. Oni smatraju da republikanci moraju da rade na promeni svog imiža jer “demografska grupa sa najbržim rastom u Americi neće glasati za partiju koja zvuči kao da mrzi tamnopute ljude”.

Pokret Cajanka u Americi
Pristalice pokreta “Čajanka” (The tea party movement)

Šta je pokret “Čajanka”

Konzervativna organizacija Pokret “Čajanka” nazvana je po “Bostonskoj čajanci”, događaju iz američke borbe za nezavisnost, u kome su američki kolonisti, protestujući protiv poreza koji im je nametnula britanska kruna, bacali bale sa čajem sa britanskih brodova usidrenih u bostonskoj luci.

Ova republikanska filijala zalaže se za smanjenje poreza i ostalih davanja državi, slobodu nošenja oružja, protivljenje abortusu, netrpeljivost prema manjinama i isticanje religioznosti.

Karakteriše ih agresivni javni nastup i želja da  Ameriku vrate “izvornim vrednostima”, a ne prezaju ni od rasističkih izjava. Pojedni uticajni pripadnici pokreta javno su navodili da je čak i masturbacija greh. Iza njih stoje moćni delovi konzervativne elite, ali i bogato Nacionalno udruženje za oružje (NRA), koje je u više navrata doniralo pozamašne svote ovom pokretu.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?