Najbogatije i najsiromašnije zemlje na svetu

Grad Daha u Kataru
Grad Daha u državi Katar

Prema nedavno objavljenoj Forbsovoj listi Katar je najbogatija zemlja na svetu. Katar ima 1,7 miliona stanovnika, treći je u svetu po rezervama prirodnog gasa, i zahvaljujući skoku cena nafte, poseduje bruto domaći proizvod po stanovniku od oko 88.000 dolara.

Drugi po bogatstvu je Luksemburg, evropska zemlja sa pola miliona stanovnika koja je u drugoj polovini 20. veka postala finansijski centar. Uživa reputaciju “poreskog skloništa” zahvaljujući preciznim zakonima o bankama.

Singapur je treća najbogatija zemlja koja konstantno napreduje kao tehnički, proizvodni i finansijski centar sa bruto domaćim proizvodom od oko 56.000 dolara.

Baš kao Katar, mnoge se bogate zemlje sa Forbsove liste oslanjaju na prirodne resurse kako bi napunile državne kase. To je slučaj i sa Norveškom, četvrtom najbogatijom zemljom, gde nafta čini polovinu izvoza, a jedan je i od najvećih izvoznika gasa (BDP 52.000 dolara).

Na Forbsovoj listi kao najsiromašnije zemlje u svetu očekivano su se našle afričke zemlje – Burundi, Liberija i Demokratska republika Kongo (BDP 400, 386 i 312 dolara)

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Један одговор на „Najbogatije i najsiromašnije zemlje na svetu“

Imate komentar ili pitanje?