Vanzemaljsko ostrvo na Zemlji (VIDEO)

sokotra ostrvo
Sokotra je proglašena prirodnom svetskom baštinom

Priča o jednom od najstarijih naseljenih područja na svetu ostrvu Sokotri odvelo je nas Verbaliste u bajku iz Hiljadu i jedne noći. Centar ove stare civilizacije čuva način života koji je jedva promenjen još od srednjeg veka. Sokotru zovu draguljem Arapskog mora, a oni koji su ovo ostrvo posetili kažu da je to jedno od najčudesnijih i najfascinantnijih mesta na Zemlji. Zbog svojih karakteristika mnogi ga zovu i ostrvom vanzemaljaca, pa ćemo tako i mi narednih nekoliko minuta boraviti na drugoj planeti.

ostrvo sokotra socotra
Klikni na foto za njen uvećan prikaz

Sokotra je ostrvo i ime ostrvske grupe u severozapadnom Indijskom okeanu. Ovaj arhipelag pripada Republici Jemen, a nalazi se na istočnom izlazu iz Adenskog zaliva. Posađeno u sred Indijskog okeana ostrvo Sokotra udaljeno je od 100 do 350 km od Roga Afrike, i oko 350 km južno od Arabije. To je najveće ostrvo Zemlje Šeba, kraljevstva koje se spominje u Kuranu. Naseljava ga oko 55.000 stanovnika koji govore arapski jezik Jemena. Obalno područje je naseljeno ribarima koji su poreklom iz Afrike, a do nedavnog razvijanja ribarstva na ostrvu se samo trgovalo razmenom dobara ili pak plaćalo u naturi.

Zmajevo krvavo drvo
Zmajevo krvavo drvo na ostrvu Sokotri

Sokotra je zemlja koja iznenađujuće kontrastima – od plavih laguna i snežno belih dina do alpskih livada Hagier planina koje dostižu visinu od preko 1.700 metara i nadvijaju se nad glavnim naseljem, Hadibo. Duga geološka izolovanost ostrva stvorila je specifičnu endemsku floru, i smatra se da postoji preko 900 endemskih vrsta, pri čemu je jedno od najprepoznatljivijih Zmajevo krvavo drvo koje je našlo svoju primenu i u medicini. Drvo je dobilo takav naziv jer je oštećeni deo kore ispuštao crvenu lučevinu koje su u davnim vremenima meštani povezivali sa zmajevom krvi.

kristalna jasnoc487a indijskog okeana c48dini sokotru ronilac48dkim snom
Sokotra ostrvo se prostire na oko 120km u dužini i 40km u širini

Ptice, insekti i podvodni svet nisu dovoljno istražena područja ovog fascinantnog ostrva, pa je velika mogućnost da postoji još po koja neotkrivena vrsta insekata ili ptica. Zanimljivo je da je na Sokotri zabeleženo oko 145 vrsta ptica, a da se čak 8 može naći samo na ovom ostrvu. Najupadljivija ptica za posetioce je egipatski strvinar, meštanima poznat kao Al Baladiya Socotri zbog navike skupljanja svega, od kuhinjskog otpada do ljudskog izmeta. Veruje se da su neke biljke i životinje drevne relikvije, verovatno iz vremena pre nego što su se sisari pojavili na Zemlji. Svojom jedinstvenošću flore i faune, Sokotra je proglašena prirodnom svetskom baštinom UNESCO-a, zajedno sa ostalim ostrvima u grupi.

Nadamo se da smo vas našom bajkovitom pričom o jednom ovako čudesno divnom mestu malo oraspoložili, a možda smo i ponekog od vas zainteresovali da kroči na ostrvo dobrih vanzemaljaca Sokotrana.

This slideshow requires JavaScript.


_

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Један одговор на „Vanzemaljsko ostrvo na Zemlji (VIDEO)“

Imate komentar ili pitanje?