Ko je i kako je stvoren tajni agent Džejms Bond (VIDEO)

50 godina od prvog filma o Dzejms BonduDžejms Bond (engl. James Bond), poznat i kao 007 je izmišljeni britanski špijun koji se prvi put pojavio 1953. godine u romanu pisca Ijana Fleminga. “Dr. No” bio je prvi film o tajnom agentu 007, ali ni posle 21 filma koji nastali u periodu od pola veka, koncept se nije promenio – Džejms Bond je član međunarodnog ogranka britanske tajne službe MI6 i dok pokušava da spasi svet od zla nailazi na zgodne devojke u bikiniju i večernjim haljinama.

Pisac Fleming je Džejmsa Bonda nazvao po ornitologu Džejmsu Bondu, autoru ptičarskog priručnika Ptice Zapadne Indije. I sam strastveni ptičar, Fleming se nalazio na Jamajci u trenutku kada je, sa primerkom navedene knjige u ruci, odlučio da junaka svog prvog romana, Kazino Rojal, napisanog 1953. nazove po autoru knjige. Kasnije je objašnjavao da mu je to ime zvučalo „kratko, ne previše romantično, anglosaksonski i usput vrlo muževno… upravo onako kao što mi je odgovaralo u tom trenutku“.

Ijan Fleming
Pisac Ijan Fleming – tvorac Džejms Bonda

Tvorac serijala Ijang Fleming bio je ženskaroš, a ikao se kasno oženio njegov brak nije dugo trajao jer nije uspeo da joj bude veran. Fleming je inspiraciju za Bondov lik nalazio i među svojim kolegama, agentima britanske tajne službe za vreme Drugog svetskog rata, a naročito u događajima u Estoril kazinu u portugalskom gradiću Estorilu, gde su špijuni zaraćenih država dolazili u dodir sa evropskim plemstvom.

Većina kritičara se slaže da je glumac Timoti Dalton (koji je kasnih 80-tih dva puta glumio Bonda) najsličniji Flemingovoj zamisli Bondovog izgleda.

Fleming je napisao više romana i pripovedaka sa Bondom kao glavnim junakom, a posle njegove smrti 1964. godine nove literarne avanture smišljali su i pisali Kingsli Ejmis, Džon Pirson, Džon Gardner, Rajmond Benson i Čarli Higson; takođe, Kristofer Vud napisao je dva romana po scenarijima za filmove, a lik Džejmsa Bonda pojavljuje se u delima više pisaca.

Zanimljivo da je u romanima Bondovo najomiljenije piće burbon viski. Na filmu je drugačija slika i tamo je Bond do sad pio šampanjac 32 puta, a koktel votka-martini 20 puta.

Zarada od filmova o Džejmsu Bondu trenutno je na drugom mestu na listi najvećih zarada, odmah iza Ratova zvezda.

Aston Martin koji se pojavio u filmu Zrno utehe
“Aston martin” V12 DBS kupe, koji se pojavio u filmu “Zrno utehe”, glavna je zvezda humanitarne aukcije povodom 50 godina od pojavljivanja prvog filma o Bondu “Dr. No”

Povodom pedesetogodišnjice filmskog serijala o Dzejmsu Bondu, londonska aukcijska kuća Kristi staviće na licitaciju 50 predmeta vezanih za najpoznatijeg fiktivnog špijuna na svetu. “Aston martin” V12 DBS kupe, koji se pojavio u filmu o Džejmsu Bondu “Zrno utehe”, glavna je zvezda humanitarne aukcije i on bi trebalo da bude prodat za najmanje 100.000 funti. Aukcija, koja će trajati do 8. oktobra i čiji će prihod biti namenjen raznim humanitarnim organizacijama, samo je jedan od događaja koji će biti organizovani širom sveta u znak obeležavanja pola veka od prikazivanja prvog Bondovog filma “Dr No”.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading