Ko je i kako je stvoren tajni agent Džejms Bond (VIDEO)

50 godina od prvog filma o Dzejms BonduDžejms Bond (engl. James Bond), poznat i kao 007 je izmišljeni britanski špijun koji se prvi put pojavio 1953. godine u romanu pisca Ijana Fleminga. “Dr. No” bio je prvi film o tajnom agentu 007, ali ni posle 21 filma koji nastali u periodu od pola veka, koncept se nije promenio – Džejms Bond je član međunarodnog ogranka britanske tajne službe MI6 i dok pokušava da spasi svet od zla nailazi na zgodne devojke u bikiniju i večernjim haljinama.

Pisac Fleming je Džejmsa Bonda nazvao po ornitologu Džejmsu Bondu, autoru ptičarskog priručnika Ptice Zapadne Indije. I sam strastveni ptičar, Fleming se nalazio na Jamajci u trenutku kada je, sa primerkom navedene knjige u ruci, odlučio da junaka svog prvog romana, Kazino Rojal, napisanog 1953. nazove po autoru knjige. Kasnije je objašnjavao da mu je to ime zvučalo „kratko, ne previše romantično, anglosaksonski i usput vrlo muževno… upravo onako kao što mi je odgovaralo u tom trenutku“.

Ijan Fleming
Pisac Ijan Fleming – tvorac Džejms Bonda

Tvorac serijala Ijang Fleming bio je ženskaroš, a ikao se kasno oženio njegov brak nije dugo trajao jer nije uspeo da joj bude veran. Fleming je inspiraciju za Bondov lik nalazio i među svojim kolegama, agentima britanske tajne službe za vreme Drugog svetskog rata, a naročito u događajima u Estoril kazinu u portugalskom gradiću Estorilu, gde su špijuni zaraćenih država dolazili u dodir sa evropskim plemstvom.

Većina kritičara se slaže da je glumac Timoti Dalton (koji je kasnih 80-tih dva puta glumio Bonda) najsličniji Flemingovoj zamisli Bondovog izgleda.

Fleming je napisao više romana i pripovedaka sa Bondom kao glavnim junakom, a posle njegove smrti 1964. godine nove literarne avanture smišljali su i pisali Kingsli Ejmis, Džon Pirson, Džon Gardner, Rajmond Benson i Čarli Higson; takođe, Kristofer Vud napisao je dva romana po scenarijima za filmove, a lik Džejmsa Bonda pojavljuje se u delima više pisaca.

Zanimljivo da je u romanima Bondovo najomiljenije piće burbon viski. Na filmu je drugačija slika i tamo je Bond do sad pio šampanjac 32 puta, a koktel votka-martini 20 puta.

Zarada od filmova o Džejmsu Bondu trenutno je na drugom mestu na listi najvećih zarada, odmah iza Ratova zvezda.

Aston Martin koji se pojavio u filmu Zrno utehe
“Aston martin” V12 DBS kupe, koji se pojavio u filmu “Zrno utehe”, glavna je zvezda humanitarne aukcije povodom 50 godina od pojavljivanja prvog filma o Bondu “Dr. No”

Povodom pedesetogodišnjice filmskog serijala o Dzejmsu Bondu, londonska aukcijska kuća Kristi staviće na licitaciju 50 predmeta vezanih za najpoznatijeg fiktivnog špijuna na svetu. “Aston martin” V12 DBS kupe, koji se pojavio u filmu o Džejmsu Bondu “Zrno utehe”, glavna je zvezda humanitarne aukcije i on bi trebalo da bude prodat za najmanje 100.000 funti. Aukcija, koja će trajati do 8. oktobra i čiji će prihod biti namenjen raznim humanitarnim organizacijama, samo je jedan od događaja koji će biti organizovani širom sveta u znak obeležavanja pola veka od prikazivanja prvog Bondovog filma “Dr No”.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?