Kristijano Ronaldo nezadovoljan tretmanom u Real Madridu, a da nisu možda pare razlog?

Kristijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo)
Ronaldo uskoro više neće moći da uživa poreske povlastice tzv. Bekamovog zakona

Kristijano Ronaldo uskoro neće više moći da koristi poreske olakšice takozvanog Bekamovog zakona u Španiji. Bekamov zakon donesen je radi fudbalera, a omogućavao je bogatim strancima koji žive i rade u Španiji da plaćaju nižu stopu poreza. Svi koji su u Španiji godišnje zarađivali više od 600.000 evra prvih pet godina umesto 45 odsto plaćali su 23 odsto poreza. Dejvid Bekam bio je jedan od prvih fudbalera koji je iskoristio tu poresku olakšicu, zbog kojih je kasnije u špansku Primeru stigao veći broj fudbalera.

Španska vlada ukinula je pomenuti zakon 2010. godine, ali se zakonske odredbe za one koji su potpali pod taj zakon, tj. koji su već počeli da uživaju poreske olakšice, i dalje primenjuju. Ronaldo je međutim u problemu jer će se 2014. godine navršiti pet godina otkako je u Španiji, a to znači da tada više neće moći da plaća porez po smanjenoj stopi.

Zbog očekivanih znatno nižih neto primanja, Ronaldo je navodno od Real Madrida već tražio da celokupna zarada od prodaje proizvoda s njegovim imenom pripadne njemu. Do sad su se prihodi od prodaje „Ronaldo“ brendiranih proizvoda delili u odnosu 60 prema 40 u korist fudbalera. Prošle godine, ti prihodi iznosili su 20-ak miliona evra, od čega je 12 miliona pripalo igraču, a osam klubu.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?