Neustrašivi nebeski letači (VIDEO)

Wingsuit flying - letenje uz pomoc odela s krilima
Wingsuit flying – letenje uz pomoc odela s krilima

Jedinstvena jezička putovanja, odlična zabava, avanture i izazovi oduvek su bili prepoznatljiv znak komunikacijske mreže Verbalisti. Međutim, ovaj put, želeli smo da odemo korak dalje – da vam predstavimo nešto krajnje nesvakidašnje. Naša potraga dovela nas je do potpuno nestvarnog i fascinantnog sporta. Ako želite da osetite pravi adrenalin u sebi i dovoljno ste “ludi” da bez padobrana skočite iz aviona u ambis, onda obavezno probajte Wingsuit Flying. Za nas ostale, verujemo da će samo gledanje priloga koje donosimo u nastavku biti itekako uzbudljivo.

U ovom novom sportu u kom čovek zaista postaje ptica, spoj životne opasnosti i uzbuđenja doveden je do savršenstva. Wingsuit letenje je nešto između skajdajvinga i letenja zmajem. Skače se sa neke visoke litice ili iz aviona. Letači tokom leta mogu da izvode akrobacije ili da jednostavno uživaju u pravom ptičjem letu. Ideja je da se što duže zadržite u vazduhu, što nije nimalo lako zbog neverovatne brzine tokom slobodnog pada. Sletanje je iz istog razloga opasno, pa wingsurferi koriste padobrane da bi usporili let i sigurno se spustili.Wingsuit letaci prave akrobacije u slobodnom padu

Wingsuit svetski šampion Espen Fadnes objašnjava da se 99,9 odsto vremena provodi u pažljivoj pripremi za taj jedan delić sekunde posvećen skoku u andrenalinski raj. Espen opisuje osećaj koji ga obuzima neposredno pre skoka kao momenat u kom on više nema nikakvu predstavu o prošlosti i budućnost – za njega postoji samo taj jedan trenutak – trenutak sadašnjosti.

A ako vam wingsuit letenje nije dovoljno opasno i uzbudljivo, onda vam preporučujemo da se oprobate u disciplini tracksuit flying, odnosno letenju u navigacionom odelu. To je verovatno jedan od najizazovnijih i najopasnijih sportova današnjice.

Nebeski letaci vingsut surferiNavlačite navigaciono odelo. Ono se sastoji od jakne i pantalona koje se naduvavaju vazduhom da bi pad bio koliko toliko usporen. Odelo vam takođe pomaže da u slobodnom padu bolje upravljate vašim telom. Bacate se sa litice u ponor a brzina je još veća nego u slučaju letenja u odelu sa krilima. U ovom slučaju, zbog svoje ekstremne opasnosti, letenje u blizini drugih letača rezervisano je samo za najveće atlete i najiskusnije letače. Kod tracksuit letenja, letačke rute se pažljivo biraju jer iole predubok pad tokom leta može da bude koban s obzirom da nemate krila koja mogu da vas podignu naviše.

Koliko su pomenuti sportovi novi i neistraženi govori i činjenica da na svetu postoji veoma mali broj proizvođača opreme za wingsuit i tracksuit letenje, tako da se i dalje vrše testiranja u cilju poboljšanja navigacionih sposobnosti specijalnih letačkih odela. Dobro je da je digitalna tehnologija toliko uznapredovala da je omogućila korišćenje lakih minijaturnih kamera visoke rezolucije koje su zaslužne za zaista neverovatne snimke koje ovi neustrašivi nebeski letači prave.

Ljudi su od praistorije sanjali da lete, a danas je taj san očigledno postao stvarnost.

Video: Split of a Second
Wingsuit World Champion Espen Fadnes and Project Managers Goovinn team up again for “SPLIT OF A SECOND” after last year’s film “SENSE OF FLYING”, this time for an up close, personal look at Espen’s thoughts and motives behind flying and some never-before-seen footage of human flight.

_

_

Video: Alexander Polli, Tracksuit, Wingsuit Flying: Reality Of Human Flight

Wingsuit Flying – jedna od novih disciplina gde u slobodnom padu treba preći što veću razdaljinu od mesta iskakanja
Wingsuit Flying (slobodan prevod – letenje uz pomoć odela s krilima)

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?