Novak Djoković podržao rad i ulaganje u rani razvoj dece i učenje kroz igru (FOTO GALERIJA i VIDEO)

novak djokovic podrzao rad i ulaganje u rani razvoj dece i ucenje kroz igru 2Ambasador UNICEF-a, proslavljeni teniski as Novak Đoković nedavno je posetio vrtić „Ispod lipa“ u Lešnici, opština Loznica, sa ciljem da podigne svest o značaju ulaganja u rani razvoj i učenje u ranom detinjstvu. Tokom posete, Đoković se družio sa decom i razgovarao sa njihovim roditeljima i starateljima.

„Danas sam se opet uverio koliko je vrtić jedno jedinstveno i posebno mesto za decu, gde deca mogu da se druže i kroz igru uče i razvijaju svoju kreativnost i talente, gde dobijaju šansu za najbolji početak u životu. Naša zajednička odgovornost je da obezbedimo da sva deca u Srbiji dobiju ovakvu mogućnost kako bi mogli da se bolje suočavaju sa izazovima i rizicima tokom čitavog života i postanu odgovorni roditelji i građani,“ rekao je Novak Đoković koji se prošle godine priključio UNICEF-u da podrži njegov rad u oblasti ranog razvoja dece i inkluzivnog predškolskog obrazovanja.novak djokovic podrzao rad i ulaganje u rani razvoj dece i ucenje kroz igru 12

Srbija ima jednu od najnižih stopa ukjučenosti dece u predškolski sistem u Evropi (približno 44%, u poređenju sa 85% u zemljama članicama EU). Participacija dece pripadnika nekih nacionalnih  manjina, dece koja žive u siromaštvu ili dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom  je čak i niža  (romska deca 8%, deca u najsiromašnijim porodicama 22%, deca iz seoskih područja 29%). Istovremeno,  postojeće predškolske ustanove su u lošem fizičkom stanju i nedostaju im programi koji su prilagođeni za decu čije se životne okolnosti razlikuju u odnosu na većinu.

novak djokovic podrzao rad i ulaganje u rani razvoj dece i ucenje kroz igru 7„Deci iz najugroženijih grupa je najpotrebnija podrška. Neprihvatljivo je da u rane predškolske programe nije uključeno čak više od polovine dece u zemlji. Srbija nije ni velika ni bogata zemlja. Ali baš zbog toga treba da ulaže u svoje najvrednije potencijale, u razvoj ljudskih resursa. Postoje svi dokazi da je ulaganje u rani razvoj najisplativija od svih investicija.Talenti se razvijaju od malena. Zato treba požuriti. Detinjstvo je sada i ne može da se odloži. Nema reprize,” rekla je Judita Rajhenberg, direktorka UNICEF-a u Srbiji, i zahvalila se Novaku Đokoviću za podršku.

Kroz igru i druženje više od četrdesetoro dece je našem najboljem teniseru i ambasadoru UNICEF-a pokazalo svoj vrtić i dvorište, umeće u crtanju i različitim igrama, da bi se na kraju okušali i u kratkoj partiji tenisa na mini terenu od recikliranog materijala.

novak djokovic podrzao rad i ulaganje u rani razvoj dece i ucenje kroz igru 3Nakon posete vrtiću u Lešnici, Novak Đoković se sastao sa redovnim donatorima UNICEF-a i zahvalio im se za podršku koju pružaju radu ove organizacije u Srbiji za dobrobit dece.

“Vaša podrška omogućava deci u Srbiji najbolji početak i zdrave osnove za budući život odgovornih građana i roditelja… a možda i šansu da osvajaju grend slem turnire”, rekao je Djoković u obraćanju donatorima, članovima “Kluba prijatelja UNICEF-a”.

Redovni donatori za programe UNICEF-a u Srbiji su ljudi dobre volje, pojedinci i kompanije,  koji redovnim mesečnim donacijama, velikim ili simboličnim, doprinose zaštiti i ostvarenju  dečijih prava, poboljšanju uslova u kojima deca rastu i razvijaju se, pomažu deci kojima je pomoć najpotrebnija.

„Biti član Kluba prijatelja UNICEF-a znači biti prijatelj dece. To je naša obaveza i velika čast“, poručio je ambasador UNICEF-a u Srbiji Novak Đoković.


_

_

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?