Bliski susret s robotom Asimom (VIDEO)

Prvi put u Srbiju dolazi Asimo, najnapredniji humanoidni robot na svetu, i mi Verbalisti ćemo imati bliski susret s njim.

Robot Asimo u Srbiji
Asimo je nešto sitniji od prosečnog čoveka

Obrazovna kompanija Prodirekt s posebnim zadovoljstvom najavljuje još jednu partnersku saradnju s Centrom za promociju nauke u kojoj će najveća jezička mreža u jugoistočnoj Evropi biti deo jedinstvene manifestacije “Dani budućnosti: Robotika“. Nakon što smo ranije ove godine podržali projekat “Maj mesec matematike” na red su stigli najsavremeniji roboti.

Bogati program manifestacije “Dani budućnosti: Robotika” uključuje predavanja, od kojih će mnoga održati gosti iz inostranstva, kao i filmove i brojne radionice. Ipak, glavni događaj odigraće se 24. septembra na Kolarcu kada će nastupiti robot Asimo i publici se obratiti na srpskom jeziku.

Obezbedili smo za 5 članova naše mreže po 2 ulaznice za nesvakidašnju predstavu robota Asima na Kolarcu, 24. septembra. Sve što treba da uradite da biste učestvovali u izvlačenju nagrade je da se pridružite našem YouTube kanalu (klikni ovde a onda klikni na Subscribe dugme) ili da se povežete sa nama ovde na Verbalisti Twitteru. Ne zaboravite i da nam pošaljete vaše kontakt podatke na urednik@verbalisti.org. U nastavku pogledajte šta sve Asimo robot može da nam priredi na Kolarcu:

_

Karte za nastup Asimo robota su u prodaji na biletarnici u Zadužbini Ilije M. Kolarca i Tržnom centru Ušće.

Inače ASIMO je napravljen 2000. godine u kompaniji Honda, mada je njegov razvoj prethodno trajao oko deceniju i po. Doprinos njegovom razvoju dali su Beogradska škola robotike i akademik Miomir Vukobratović, tvorac teorije tačke nula momenta (Zero Moment Point), koja se koristi za održavanje ravnoteže i hod ASIMO robota.

Asimo je nešto sitniji od prosečnog čoveka: visok je 130 centimetara i težak 48 kilograma. Napravljeno je svega pet modela i pedesetak ovih robota koji se fizički neznatno razlikuju. Asimo govori čak i jezik znakova. On može da hoda i da trči brzinom od šest kilometara na sat, penje se uz stepenice, nosi poslužavnik, šutira loptu, saginje se, okreće, pleše i izvršava najrazličitije zadatke. Naučen je da funkcioniše u realnoj sredini kako bi mogao da se snađe i pomogne čoveku u poslu koji mu je zadat. Asimo prepoznaje objekte koji se pomeraju i proračunava razdaljinu i pravac njihovog kretanja, prati čoveka i pozdravlja ga kad mu se približi – pruža ruku ili mahne, u zavisnosti od ponašanja osobe. Njegova predstava je do sada održana u mnogo zemalja, a sada prvi put dolazi u Srbiju.

Donosimo par video klipova koji pokazuju dokle je nauka stigla u razvijanju robotskih sposobnosti:

_

O komunikacijskoj mreži Verbalisti

Društvena mreža Verbalisti okuplja zaljubljenike u strane jezike i putovanja, kao i sve one koji žele da unaprede komunikacijske veštine. Poslovni ljudi, diplomate, profesori stranih jezika, prevodioci, lingvisti, studenti, instituti i škole stranih jezika, kao i strukovna udruženja, učetvuju u radu Verbalista, s ciljem da razmene iskustva, unaprede kvalitet profesionalnog usavršavanja ali i da se zabave i steknu nove prijatelje. Verbalisti su brend i poslovna grupa kompanije Prodirekt LLC, koja je sertifikovan predstavnik i partner elitnih koledža u čuvenim svetskim univerzitetskim centrima. Prodirekt je prva i zasada jedina kompanija u regionu jugoistočne Evrope koja je dobila akreditaciju za organizaciju jezičke edukacije i programa radne prakse u inostranstvu od strane dve najznačajnije organizacije u Evropi – britanske English UK i nemačke ICEF.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading