Bliski susret s robotom Asimom (VIDEO)

Prvi put u Srbiju dolazi Asimo, najnapredniji humanoidni robot na svetu, i mi Verbalisti ćemo imati bliski susret s njim.

Robot Asimo u Srbiji
Asimo je nešto sitniji od prosečnog čoveka

Obrazovna kompanija Prodirekt s posebnim zadovoljstvom najavljuje još jednu partnersku saradnju s Centrom za promociju nauke u kojoj će najveća jezička mreža u jugoistočnoj Evropi biti deo jedinstvene manifestacije “Dani budućnosti: Robotika“. Nakon što smo ranije ove godine podržali projekat “Maj mesec matematike” na red su stigli najsavremeniji roboti.

Bogati program manifestacije “Dani budućnosti: Robotika” uključuje predavanja, od kojih će mnoga održati gosti iz inostranstva, kao i filmove i brojne radionice. Ipak, glavni događaj odigraće se 24. septembra na Kolarcu kada će nastupiti robot Asimo i publici se obratiti na srpskom jeziku.

Obezbedili smo za 5 članova naše mreže po 2 ulaznice za nesvakidašnju predstavu robota Asima na Kolarcu, 24. septembra. Sve što treba da uradite da biste učestvovali u izvlačenju nagrade je da se pridružite našem YouTube kanalu (klikni ovde a onda klikni na Subscribe dugme) ili da se povežete sa nama ovde na Verbalisti Twitteru. Ne zaboravite i da nam pošaljete vaše kontakt podatke na urednik@verbalisti.org. U nastavku pogledajte šta sve Asimo robot može da nam priredi na Kolarcu:

_

Karte za nastup Asimo robota su u prodaji na biletarnici u Zadužbini Ilije M. Kolarca i Tržnom centru Ušće.

Inače ASIMO je napravljen 2000. godine u kompaniji Honda, mada je njegov razvoj prethodno trajao oko deceniju i po. Doprinos njegovom razvoju dali su Beogradska škola robotike i akademik Miomir Vukobratović, tvorac teorije tačke nula momenta (Zero Moment Point), koja se koristi za održavanje ravnoteže i hod ASIMO robota.

Asimo je nešto sitniji od prosečnog čoveka: visok je 130 centimetara i težak 48 kilograma. Napravljeno je svega pet modela i pedesetak ovih robota koji se fizički neznatno razlikuju. Asimo govori čak i jezik znakova. On može da hoda i da trči brzinom od šest kilometara na sat, penje se uz stepenice, nosi poslužavnik, šutira loptu, saginje se, okreće, pleše i izvršava najrazličitije zadatke. Naučen je da funkcioniše u realnoj sredini kako bi mogao da se snađe i pomogne čoveku u poslu koji mu je zadat. Asimo prepoznaje objekte koji se pomeraju i proračunava razdaljinu i pravac njihovog kretanja, prati čoveka i pozdravlja ga kad mu se približi – pruža ruku ili mahne, u zavisnosti od ponašanja osobe. Njegova predstava je do sada održana u mnogo zemalja, a sada prvi put dolazi u Srbiju.

Donosimo par video klipova koji pokazuju dokle je nauka stigla u razvijanju robotskih sposobnosti:

_

O komunikacijskoj mreži Verbalisti

Društvena mreža Verbalisti okuplja zaljubljenike u strane jezike i putovanja, kao i sve one koji žele da unaprede komunikacijske veštine. Poslovni ljudi, diplomate, profesori stranih jezika, prevodioci, lingvisti, studenti, instituti i škole stranih jezika, kao i strukovna udruženja, učetvuju u radu Verbalista, s ciljem da razmene iskustva, unaprede kvalitet profesionalnog usavršavanja ali i da se zabave i steknu nove prijatelje. Verbalisti su brend i poslovna grupa kompanije Prodirekt LLC, koja je sertifikovan predstavnik i partner elitnih koledža u čuvenim svetskim univerzitetskim centrima. Prodirekt je prva i zasada jedina kompanija u regionu jugoistočne Evrope koja je dobila akreditaciju za organizaciju jezičke edukacije i programa radne prakse u inostranstvu od strane dve najznačajnije organizacije u Evropi – britanske English UK i nemačke ICEF.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?