Istorija engleskog jezika – Uticaj Anglosaksonaca i Vikinga (VIDEO)

Istorija engleskog jezika i uticaj Anglosaksonaca i Vikinga
Istorija engleskog jezika i uticaj Anglosaksonaca

Kraj rimske vladavine u Britaniji je omogućio anglosaksonsko naseljavanje Britanije, koje se tradicionalno smatra početkom Engleske, odnosno nastankom Engleza kao nacije. Anglosaksonci su bili niz germanskih plemena koja su uspostavila nekoliko kraljevstva koja su kasnije postala regionalni centri moći u današnjoj Engleskoj i delovima Škotske. Oni su uveli staroengleski jezik, koji je zamenio prethodni britski jezik.

Anglosaksonci su vodili ratove sa britskim državama – naslednicama u današnjem Walesu, Cornwall i Hen Ogleddu (Stari sever; delovima severne Engleske i južne Škotske gde se govorio britonički), kao i jedni sa drugima. Upadi Vikinga postali su učestali nakon 800. godine, pa su tako Nordijci preuzeli vlast nad velikim delovima današnje Engleske. Tokom tog perioda nekoliko vladara je pokušalo da ujedini anglosaksonska kraljevstva, što je na kraju rezultiralo stvaranjem Kraljevine Engleske do 10. veka.

Osim što su ostavila tragove na engleski folklor, anglosaksonska božanstva dala su temelj i za imena dana u sedmici u engleskom jeziku.

Nastavljamo sa serijalom veoma duhovitog i slikovitog prikaza istorije engleskog jezika, a danas se upoznajemo s uticajem koji su Anglosaksonci i Vikinzi imali na razvoj engleskog jezika.

_

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?