Koja će gradska četvrt biti najskuplja na svetu 2014. godine?

Peta avenija u Njujorku već je decenijama najpoznatija šoping destinacija na svetu, pa luksuzni brendovi za svoje trgovine koje se u njoj nalaze, plaćaju najveće najamnine na svetu. Trenutna prosečna cena najma kvadratne kvadratnog metra na Petoj aveniji u Njujorku košta gotovo 30.000 dolara.

Najskuplja ulica na svetu Central District u Hong Kongu
Central District u Hong Kongu

Međutim, stručnjaci za nekretnine predviđaju da će Peta avenija titulu najskuplje gradske četvrti na svetu izgubiti već 2014. godine, a taj primat prete da joj oduzmu ulice smeštene u centralnoj zoni Hong Konga. Najam kvadratne stope poslovnog prostora u Central distriktu Hong Konga trenutno košta 1.800 dolara, što znači da se za kvadrat mora izdvojiti 19.375,04 dolara.

Poznati brendovi bore za lokacije u tom popularnom i skučenom prostoru. Tako se španska modna kuća Zara dokopala prostora u kojem se trenutno nalazi konkurentski švedski lanac H&M, i to zahvaljujući tome što je ponudila da će plaćati dvostruko veću najamninu – čak 1 i po milion dolara mesečno. Američki proizvođač luksuznih torbi Coach je nedavno produžio ugovor o najmu za svoju udarnu radnju u Hong Kongu i tom prilikom pristao na tri puta veću cenu, pa sada za najam izdvaja gotovo milion dolara mesečno.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?