Koje mesto u svetu ima najduže ime?

Pojedine destinacije imaju tako dugačak naziv da na razglednici osim njega ne biste mogli ništa drugo da napišete.

Tako je na prime Taumatawhakatangihan gakoauauotamateaturipukakapikim ngahoronukupokaiwhenuakitanatahu – brdo na Novom Zelandu. Sa svojih 85 slova, ovo svetilište maorske kulture upisano je u Ginisovu knjigu rekorda kao mesto sa najdužim imenom na svetu. Oni koji imaju problema sa njegovim izgovorom mogu ga zvati i skraćeno – Taumata.

U Velikoj Britaniji, tačnije u Velsu, za ljubitelje seoskog turizma postoji selo sa 58 slova u nazivu -Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Grad u Evropi sa najduzim imenom
Grad u Velsu, sa skraćenim nazivom “Llanfairpwllgwyngyll” je grad sa najdužim imenom u Evropi

Nešto severnije, u Finskoj, turisti mogu da posete močvarno područje Ateritsiputeritsipuolilautatsijanka koje se nalazi nedaleko od arktičkog kruga.

U Holandiji može se obići živopisno selo Gasselterboerveenschemond, koje se nalazi svega nekoliko kilometara od gradića Gasselternijveenschemond.

I u Sjedinjenim Američkim Državama postoji mesto sa nemogućim nazivom. To je jezero – Chargoggagoggmanchauggagoggchaubunagungamaugg koje se nalazi u gradu Vebster, u Masačusetsu.

Tweebuffelsmeteenskootmorsdoodgeskietfontein je farma u Južnoj Africi, na 200 kilometara od Pretorije, ali i naziv jedne popularne južnoafričke pesme.

U Indiji, u državi Andra Pradeš, postoji železnička stanica Venkatanarasimharajuvaripeta ili Venkatanarasimha Rajuvaripet. Dok naučite kako da izgovorite njen naziv, verovatno ćete stići barem do sledeće stanice.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?