Evropski šampionat u fudbalu doneće gubitke Poljskoj i Ukrajini?

Održavanje velikih fudbalskih turnira organizatorima donosi samo gubitke, a dugoročna korist od izgradnje infrastrukture nije zagarantovana, s obzirom da na zaradu mogu da računaju jedino zemlje koje ne moraju sve da grade “od nule”.

Evropski sampionat u fudbalu 2012

Ukrajina i Poljska teško da će zaraditi na Evropskom šampionatu u fudbalu, prognozira danska investiciona banka “Saxo”, ocenjujući ukupne troškove dve zemlje za modernizaciju stadiona i infrastrukture na 25 milijardi evra, a zaradu od samo 300 miliona.  Indirektna korist od obnavljanja infrastrukture i boljeg imidža zemlje, ne može da se prognozira, pa se na nju kao uvek do sada pozivaju samo zvaničnici, govoreći o čarima održavanja sličnih manifestacija.

Otvaranje Evropskog sampionata u fudbalu 2012
Otvaranje Evropskog sampionata u fudbalu 2012

Uprkos političkoj i ekonomskoj nestabilnosti, Ukrajina i Poljska uspele su da organizuju najveći fudbalski događaj Evrope, utrošivši za to više milijardi evra.

Ni Svetski šampionat u fudbalu, ni Evropski, pa čak ni Olimpijske igre ne mogu da pozlate domaćine, podseća ekonomista “Saxo” Sverir Sverison. “Vlade zemalja organizatora pokreću sveobuhvatne i skupe infrastrukturne projekte, obnavljaju puteve i železnički saobraćaj, grade stadione i druge potrebne objekte, ali ti troškovi ne donose ekonomiji očekivane dugoročne prednosti”, ističe ovaj ekspert.

Uporedivši troškove organizacije Evro-2012, sa očekivanim prihodima Sverison je zaključio da je samo za modernizaciju stadiona u Poljskoj i Ukrajini potrošeno 2,3 milijarde evra, a od prodaje karata dve zemlje mogu da računaju na oko 150 miliona evra.

Turisti Evropskog sampionata u fudbalu 2012
Navijači po pravilu ne troše veće iznose od cene karata, pa će i ti prihodi u slučaju Euro 2012 šampionata biti na nivou od 150 miliona evra

Ovome se može dodati prihod od prodaje hrane, pića i suvenira u danima održavanja mečeva, ali navijači po pravilu ne troše veće iznose od cene karata, pa će i ti prihodi biti na nivou od 150 miliona evra.  Domaćini ne bi trebalo da računaju da će im fudbalski navijači nadoknaditi troškove rekonstrukcije stadiona, zaključuje Sverison, objavljeno je na Internet portalu “Finmarket.ru”.

Prema programu vlade u Kijevu za pripreme “Evro-2012” tokom četvorogodišnjeg perioda je iz državnog budžeta potrošeno oko 5,3 milijardi evra od čega 1,8 milijardi na popravku i izgradnju puteva kojima će se prevoziti takmičari i navijači.  Ukrajinski budžet je zbog priprema dodatno opterećen i poreski obveznici će još dugo plaćati za praznik fudbala.

Analitičari firme “Da Vinci” prognoziraju da gubici Ukrajine od fudbalskog šampionata mogu da dostignu 4,8-6,4 milijardi evra, a da bi zemlja mogla da zaradi 560 do 800 miliona evra koje će gosti potrošiti na hotele, restorane, suvenire za vreme prvenstva koje se održava u Kijevu, Donjecku, Harkovu i Dnjepropetrovsku, od 8. juna do 1. jula.

Izvor: Tanjug

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading