Proverite zašto Maltu godišnje poseti preko milion turista

Glavni grad Malte, VallettaMalta je ostrvska zemlja, koja privlači veliki broj posetilaca vekovima unazad. Nalazi se u Sredozemnom moru, i zauzima važan geografski položaj na putu ka središnjem delu Sicilije. Ukupna površina ove predivne Republike je 320 km2, a njen glavni grad je Valeta. Maltu čine ostrva: Gozo, Malta, Komonoto, Filfla, Komino i Sveti Pavle.

Letovanje na Malti i crvene telefonske govornice
U ovoj nekadašnjoj engleskoj koloniji i dalje se vozi levom stranom, a otkako je 2004. postala deo Evropske unije, njihov obrazovni sistem redovno dobija najviše ocene Evropskog saveta

Pretpostavlja se da su prvi stanovnici malteških ostrva bili Sikanci, koji su ovu teritoriju naselili oko 5200. godine pre nove ere. S obzirom na to da su oni došli na teritoriju Malte sa Sicilije, prilikom arheoloških iskopavanja otkriveni su mistični megalitni hramovi i keramički predmeti, slični onima koji su pronađeni u Agriđentu. Ti megalitni hramovi predstavljaju jednu od najstarijih struktura napravljenu od kamena na Zemlji.

Sikanci su sagradili i neke od najstarijih verskih građevina na svetu: hramovi Džgantije na Gocu i hramovi Hadžar-Kim i Mnajdre. Pretpostavlja se da je ovo pleme i njihovu kulturu izbrisala neka bolest ili glad. Nakon njih teritoriju Malte naseljavaju i osvajaju: Feničani, Rimljani, Arapi, Normani, Španci, Francuzi i Britanci. Veliki, ako ne i najveći, uticaj na istoriju Malte imali su vitezovi reda Sv. Jovana Krstitelja, koji su upravljali njome preko 2500 godina.

1964. godine Malta postaje nezavisna država. Od 2004. godine ona je članica Evropske unije. Službeni jezici su: malteški i engleski. Malteški je nacionalni jezik države i maternji jezik Maltežana.

Melieca (Melieha) plaza na Malti
Melieća, jedna od najboljih plaža na celom Mediteranu

Malta je pretežno brdovito ostrvo, nema površinskih vodenih tokova. Klima je sredozemna, a prosečna godišnja temperatura iznosi 19 C.

Ostrvo Malta najveće je od tri glavna ostrva koja čine malteški arhipelag. Prostire se na površini od 245 km2. Gozo je drugo ostrvo po veličini, za koje se veruje da ga je kontrolisala nimfa Kalipsa, koja je Odiseja držala kod sebe sedam godina. Komino je ostrvo koje se nalazi između dva najveća ostrva Malte, sinonim je za mir, tišinu i izolaciju. Na ovom ostrvu živi samo četiri stalna stanovnika.

Valeta je glavni grad Malte, koji se nalazi na istoimenom ostrvu, i zauzima površinu od 0,8 km2. Ovo nije najveći grad Malte, to je Birkirkara (2,7 km2), ali je istorijsko, kulturno i upravno središte ostrva. Valeta je primorski grad, strateški postavljen u većoj malteškoj prirodnoj luci. Grad je okružen zidinama, u potpunosti je očuvan duh starih vremena, zbog čega se nalazi na UNESCO-vom spisku Svetske baštine. Najvrednije zgrade Valete su: Ko-katedrala Svetog Jovana, palata Kastilja, palata Velikog majstora, Nacionalni muzej lepih umetnosti.Turisticke ture i krstarenja na Malti

Na Malti se nalaze „najstarije samostojeće građevine na svetu“, a to su megalitski malteški hramovi, od kojih je sedam upisano na UNESCO-v spisak svetske baštine u Evropi. Ova skupina praistorijskih megalitskih spomenika rezultat je lokalnih inovacija u procesu kulturne evolucije.

Malta je izvanredna ostrvska zemlja, koju poseti preko milion turista svake godine. Ostrva Malte, njihova obala, more koje je zapljuskuje, prikaz su plavetnila Mediterana. Malteške plaže savršeno su mesto za sunčanje, kupanje, plivanje ili ronjenje. Postoje brojne skrivene plaže, idealno mesto za one koji žele da se osame. Najveća peščana plaža Malte je Melieća, za koju se veruje da je jedna od najboljih plaža na celom Mediteranu.Popularni jelovnik na Malti

Kuhinja Malte je tipično mediteranska, pa ćete uživati u svežim lokalnim sezonskim proizvodima i ukusno pripremljenim specijalitetima od plodova mora. Naročito se osećaj uticaj italijanske kuhinje, a u novije vreme britanske i francuske.

Maltežani su jako ljubazan i druželjubiv narod, sigurno je da će vam svojim gostoprimstvom ulepšati odmor.

Autor: I. Zdravković
Blic

_

Jezicki programi Verbalista na Malti
Verbalisti nude jezičke programe na Malti za mlade, odrasle, poslovne ljude i porodice. Kliknite na foto i izaberite jezičko putovanje po vašoj meri

Verbalisti na Malti

Malta je poslednjih nekoliko godina postala top destinacija za učenje engleskog jezika. Svakog leta gotovo 100.000 mladih iz cele Evrope tu usavršava engleski jezik. U ovoj nekadašnjoj engleskoj koloniji i dalje se vozi levom stranom, a otkako je 2004. postala deo Evropske unije, njihov obrazovni sistem redovno dobija najviše ocene Evropskog saveta.

Pod toplim mediteranskim suncem i okruženi plavetnilom talasa, posle prepodneva provedenog u usavršavanju jezika, zajedno sa društvom iz koledža uživaćete u morskim zadovoljstvima i interesantnom turističkom programu. Preporučujemo vam da aktivno učestvujete u tim aktivnostima i redovno idete u razgledanja znamenitosti kojima Malta obiluje, na zajedničke piknike na plaži, safari džipovima, krstarenja, odlaske u vinarije, restorane i klubove ili čak i na organizovan izlet do Sicilije.

Tokom tih izlazaka i ekskurzija nastavićete druženje s kolegama i predavačima iz škole, i u prijatnom okruženju, gotovo neprimetno, unaprediće te znanje engleskog jezika u realnim, životnim situacijama. Neke aktivnosti su besplatne, poput večere dobrodošlice u tradicionalnom malteškom restoranu prvog ponedeljka po dolasku, dok druge doplaćujete po izboru na licu mesta.

Cene i opis jezičkih putovanja i programa

_

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?