Slika Krik (The Scream) postala najskuplje delo ikad prodato na aukciji (VIDEO)

Slika Krik (The Scream) postala najskuplje delo ikad prodato na aukciji
Slika Krik (The Scream) postala najskuplje delo ikad prodato na aukciji

Verzija slike “Krik” (The Scream), pastel norveškog slikara Edvarda Munka, prodata je 2. maja u Sadebiju u Njujorku za 119,92 miliona dolara i tako postala najskuplje delo ikad prodato na aukciji (i peta najskuplja slika na svetu prodata bilo na aukciji bilo privatnim putem).

Edvard Munch
Edvard Munch

Ekspresionistički slikar Munk (1863-1944) je u periodu između 1893. i 1910. naslikao četiri verzije ove slike koja je tokom godina postala simbol anksioznosti modernog čoveka i univerzalnog bola. Pastel naslikan 1895. predstavlja čoveka koji pušta krik sa rukama na ušima na pozadini crvenog neba u Oslu bila je jedina od četiri verzije “Krika” koja se još nalazila u vlasništvu nekog pojedinca.

Prodaja u prepunoj sali u Sadebiju (Sotheby’s) trajala je samo 12 minuta, a cena je ponekad skakala i po 10 miliona dolara po minutu. Sedam kupaca se nadmetalo za ovo umetničko delo koje je bilo procenjeno na 80 miliona dolara. Na kraju prodaje bio je veliki aplauz, a procenitelj Tobajas Majer je objavio da je to “svetski rekord”.

Slika prodata u Sadebiju pripadala je 70 godina porodici norveškog biznismena Petera Olsena, čiji je otac Tomas bio Munkov komšija, prijatelj i kasnije zaštitnik.

Slika Krik (The Scream) sa originalnim ramom i stihovima na njemuSlika je specifična po tome što je jedina verzija sa originalnim ramom od svetlog drveta i stihovima ispisanim crvenom bojom (Osetio sam nalet melanholije – Stajao sam / Ukočen, smrtno umoran) koji su inspirisali ovo najpoznatije delo na svetu.

Slika Krik (The Scream) prodata je na aukciji Sadebi (Sotheby's) za 119,92 miliona dolara
Slika Krik (The Scream) prodata je na aukciji “Sotheby’s” za 119,92 miliona dolara

Dve verzije ove slike su u Munkovom muzeju a jedna Nacionalnoj galeriji u Oslu. “‘Krik’ je jedno od dela koje je najprepoznatljivije u istoriji umetnosti i popularnoj kulturi, možda odmah iza ‘Mona Lize'”, navela je aukcijska kuća Sadebi.

Svetski rekord do sada je bila slika Pabla Pikasa “Akt, zeleno lišće i bista”, koja je prodata za 106,4 miliona dolara u maju 2010. godine u aukcijskoj kući Kristi (Christie’s), takođe u u Njujorku. Iza nje je bronzana skulptura Alberta Đakometija “Čovek koji hoda” prodata za 104,3 miliona dolara u Sadebiju u Londonu u februaru 2010. Treće delo koje je prešlo 100 miliona dolara na aukciji je Pikasov “Dečak s lulom”, prodat za 104,1 miliona dolara u maju 2004. godine.

Rekord za najskuplje umetničko delo na svetu i dalje drže “Igrači karata” Pola Sezana, koji su prodati za preko 250 miliona dolara krajem prošle godine privatnim putem.

_

Pogledajte kako je izgledalo nadmetanje u aukcijskoj kući “Sotheby’s”:

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading