Kazna od 3 miliona dolara zbog reklamiranja Nutele kao zdrave hrane (VIDEO)

Ferero platio 3 mil. dolara zbog reklame i ambalaze za Nutelu
$3 miliona skupa nagodba za kompaniju Ferero zbog reklamiranja Nutelle kao zdrave hrane

Amerikanka Atena Hohenberg koja je podnela tužbu protiv kompanije Ferero zbog reklamiranja Nutelle kao zdrave hrane, ‘izvukla’ je sudsku nagodbu od čak tri miliona dolara.

Prema vansudskom poravnanju, kompanija Ferero se obavezala da vrati 4 dolara po teglici svakom potrošaču iz SAD-a koji je kupio Nutellu od januara 2008. do 3. februara 2012. godine. Fereru je takođe naloženo da promeni reklamu i izgled ambalaže, dok na prednjoj strani teglice mora jasno da istakne koliko kalorija, masti i šećera sadrži proizvod Nutella.

Potvrde o kupovini kupci mogu predočiti do 5. jula. Od prilike 2,5 miliona dolara tako će biti vraćeno potrošačima, a ostatak ide ‘borbenoj’ mami iz Kalifornije.

Fereru je takođe naloženo da promeni reklamu za Nutelu
Kompaniji Ferero je takođe naloženo da promeni reklamu za Nutelu

Atena Hohenberg tužbu je podnela jer se šokirala kad je otkrila da Nutella, koja se reklamira kao zdravi hranjivi obrok, sadrži 21 gram šećera, 200 kalorija i 11 grama masti u dve kašike. Nutellu je servirala svojoj 4-godišnjoj ćerki kao ‘zdrav doručak’.
Inače, kad je tužba podneta, mnogi Amerikanci su je dočekali s podsmehom, kao i nevericom da je neko zaista mislio da je taj čokoladni namaz zdrav.

Pogledajte TV reklamu koju će kompanija Ferero morati da promeni kao  rezultat nagodbe. Da li je sudski sistem u Americi postupio pravilno kada je ocenio da reklama dovodi potrošače u zabludu da je Nutella zdrava hrana? Da li je kazna adekvatna? Ili opravdana?

_
_

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading