Koliko je vredna najvrednija svetska kompanija? (VIDEO)

Vrednost akcija kompanije Apple je u stalnom porastu
Eplove deonice - 50 preporuka za "kupuj", pet za "zadrži" i samo jedna preporuka za "prodaj"

Tehnološka kompanija Epl (Apple Computers) je prošle nedelje objavila rezultate za prvi kvartal. Ta najvrednija kompanija na svetu je u prva tri ovogodišnja meseca ostvarila neto dobit od 11,6 milijardi dolara, što je gotovo dvostruko više u odnosu na šest milijardi pre samo godinu dana. Zanimljivo je da je Eplova operativna dobit čak 34 odsto, što je oko 12 odsto više od sledeće najbliže rangirane kompanije, a “haj tek jabuka” raspolaže i sa približno 100 milijardi dolara gotovine i uopšte nema dugova.

Dan nakon što je Epl objavio fantastične poslovne rezultate za prvo tromesečje berzanski analitičari dali su sledeće preporuke za Eplove akcije – postojalo je 50 preporuka za “kupuj”, pet za “zadrži” i samo jedna preporuka za “prodaj”. Iako su akcije Epla u konstantnom rastu, berzanski analitičari očigledno smatraju da je ta kompanija i dalje obećana zemlja za ulagače.  Pre samo pet meseci deonica Epla vredela je 360 dolara, da bi 9. aprila dotakla čak 636 dolara. Procenjuje se da bi cene akcija Epla mogle da porastu za još 20 odsto.

Tržišna kapitalizacija Epla sada iznosi 559 milijardi dolara, a druga najvrednija svetska kompanija, nafni gigant Ekson Mobil, vredi “tek” 407 milijardi.

A kako je sve počelo, pogledajte u zanimljivom prilogu kanala “History”:

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?