105 miliona evra za spas Pompeje

Antički grad Pompeja (Pompeii)Italijanska vlada pokrenula je projekat vredan 105 miliona evra u pokušaju da sačuva jedno od najvećih arheoloških blaga na svetu, antički grad Pompeju, koji godišnje poseti 2,5 miliona turista.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, stručnjaci sve više strahuju da su ostaci grada, koji je nestao erupcijom vulkana 79. godine, zanemareni i ugroženi. Više struktura se skroz ili delimično urušilo uključujući i čuvenu Kuću gladijatora.

Italija i Evropska unija sada su odlučili da izdvoje sredstva za veliku restauraciju. Italijanski premijer Mario Monti rekao je da je cilj projekta da se osiguraju sve “insuale” (mesta stanovanja) koja su trenutno ugrožena u jednom od najzačajnijih mesta svetske kulturne baštine.

Među prvima koji će imati koristi od novog projekta je Kuća Siriko čiji su vlasnici bili dva bogata brata, a odmah potom sledi Kuća gladijatora.

Oko 2,5 miliona turista godišnje poseti Pompeju. I pored novca koji država dobija naplatom ulaznica i suvenira, u javnosti su se pojavile optužbe da je nalazište zanemareno i bez fondova.

Grupa “Naša Italija” koja se zalaže za očuvanje kulturnog nasleđa Italije kritikovala je menadžment Pompeja i ocenila je da je nova investicija “odličan početak”. Procenjuje se, međutim, da će rekonstrukcija celog mesta koštati duplo više od sume koju su Italija i EU pripremile.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?