Udruženje profesora engleskog jezika u Srbiji sa jezičkom mrežom Verbalisti o ulozi novih medija u učenju i sprovođenju nastave engleskog jezika

Udruženje profesora engleskog jezika u Srbiji (ELTA)razgovaralo je s predstavnicima “Prodirekta“ i regionalne jezičke mreže Verbalisti o ulozi i korišćenju društvenih mreža i zabave u nastavi engleskog jezika

Udruženje profesora engleskog jezika u Srbiji sa jezičkom mrežom Verbalisti o ulozi novih medija u učenju i sprovođenju nastave engleskog jezika

Beograd, Srbija – 20. april 2012 – Društvene mreže su poslednjih godina postale glavna platforma za komunikaciju, naročito kad su mladi u pitanju koji su gotovo non-stop u kontaktu preko Fejsbuka i Tvitera koristeći laptopove i mobilne telefone. Redovno objavljujemo svoje statuse i komentarišemo (ne)obične stvari koje nam se dešavaju, pišemo po “zidovima” prijatelja na Fejsbuku ili jednostavno “tvitujemo” o svemu i svačemu. Snaga društvenih mreža je takva da ako se neka vest ili informacija nije pojavila na Tviteru, Fejsbuku ili Linkdinu – onda kao i da se nije ni desila.

Pa zašto onda ne bi iskoristili tu masovnost u onlajn komunikaciji i privukli (mladu) populaciju da jezike uče na jedan zabavan, neformalan i opušten način? Kompanija “Prodirekt“ prepoznala je snagu društvenih mreža za privlačenje i okupljanje svih onih koji žele da nauče ili prosto vole engleski jezik i kreirala jezičku mrežu Verbalisti. Naš urednik Marija Ivanović razgovarala je sa direktorkom edukativnih programa u “Prodirektu“ Jasminom Sarić o tome kako su došli na ideju o stvaranju te jezičke mreže i koji su najnoviji trendovi u nastavi engleskog jezika putem društvenih mreža i kroz zabavu u Srbiji.

Skole engleskog jezika u Londonu i jezički programi Verbalista

ELTA: Recite nam nešto više o društvenoj jezičkoj mreži Verbalisti – šta vas je inspirisalo da osmislite njen koncept i kako se razvijate?

Verbalizuj se! takmicenje
Pobednik najbolje “verbalizovane” fotografije osvojio je besplatno dvonedeljno jezičko putovanje u Oksford, a svoje znanje engleskog jezika imao je prilike da usavrši u jednoj od najboljih evropskih škola jezika – Kings koledžu (Kings Colleges).

Jasmina Sarić: Pre tri godine smo više puta razgovarali sa našim edukativnim partnerima u Evropi, vodećim koledžima i jezičkim školama, kako da podignemo standard jezičkog usavršavanja u našem regionu. Želeli smo da svima koji uče jezike ponudimo društvene medije koji će ih motivisati na dalji rad. Jezička mreža Verbalisti koja je potom nastala značajno je uticala na početak uvođenja savremenih načina i principa učenja jezika u jugoistočnoj Evropi. Verovatno je do sad naš najveći doprinos što smo klasični metod učenja jezika obogatili kreativnim i modernim pristupima u nastavi, koji koriste nove medije i zabavu u procesu učenja jezika. Mreža nudi raznovrsne servise za učenje jezika preko interneta, kao i video klipove na Jutjubu. Dodatni edukativni sadržaji redovno se objavljuju na blogu Verbalista na dva jezika – stranijeziciblog.com (na srpskom) i stranskijazici.com (na makedonskom). Prošle godine Verbalisti su u saradnji sa renomiranom izdavačkom kompanijom “Pirson“ (Pearson) i “Kings koledžima“ (Kings Colleges) iz Londona sproveli jezičko takmičenje pod nazivom “Verbalizuj se!Pobednik takmičenja nagrađen je dvonedeljnim jezičkim kursem u “Kings koledžima“ u Londonu. Samo takmičenje privuklo je 432 učesnika i više od 34.000 jedinstvenih poseta stranici na internetu tokom samo jednog meseca.

ELTA: Šta je to što po vašem mišljenju čini Verbaliste posebnim ili drugačijim?

Jasmina Saric i Marko Ilic iz Britanskog saveta na potpisivanju protokola o saradnji
Jasmina Saric i Marko Ilic iz Britanskog saveta na potpisivanju protokola o saradnji sa školom Academia

Jasmina Sarić: Možda to što smo našim polaznicima ponudili lak i dopadljiv način da saznaju sve što je potrebno za njihovu edukaciju. Novi mediji su od samog početka dobili centralno mesto u razvojnoj strategiji jezičke mreže. Tu nismo imali nikakvu dilemu. Jezici su živa stvar, nove reči i izrazi se stvaraju iz dana u dan…komunikacija i razmena, mišljenja, pitanja i iskustava jako su bitni za polaznike, a Fejsbuk omogućuje najviši stepen interaktivnosti. Druga važna stvar je omogućiti polaznicima da lako pregledaju i razmene fotografije, video sadržaje, da mogu da pogledaju kako izgledaju koledži, smeštaj, kao i da im se predstavnici koledža obrate direktno. Sve ovo dodatno smo začinili intervjuima poznatih ličnosti, jer naš moto je učenje kroz zabavu, naročito kad su mladi u pitanju. Rezultat je da jezička mreža Verbalisti danas broji preko 12.000 članova.

ELTA: Pomenuli ste veliki broj zanimljivih intervjua sa javnim ličnostima na vašim medijima, koliko je njihova podrška bila važna da Verbalisti postanu popularni u našem regionu?

Ucenje engleskog i stranih jezika sa poznatim licnostima, Verbalisti Speak Your Mind!
Speak Your Mind! rubrika predstavlja poznate ličnosti i najpopularnija je rubrika na Verbalisti YouTube kanalu

Jasmina Sarić: Ja bih rekla prilično. Od samog početka nastojali smo da “otvorimo“ javne ličnosti da pričaju o svom obrazovanju, jezičkim sposobnostima, pa čak i o svojim raznim zanimljivim putovanjima. Neki od njih su i sami prošli kroz programe Verbalista, dok su svi prihvatili da daju podršku ovom našem projektu koji smo nazvali “Speak Your Mind!“.  Najvažnije je da nam je pošlo za rukom da mladi ljudi uz pomoć svojih omiljenih pevača i glumaca shvate značaj koji strani jezici imaju u našim životima i da mogu da “učestvuju“ u njihovim iskustvima. Profesori engleskog jezika imaju priliku da koriste te video klipove kao sredstvo za dalju motivaciju đaka u usavršavanju jezika. Ukoliko nemaju pristup internetu u školama, profesori mogu na času da preporuče konkretne internet strane sa odgovarajućim linkovima kako bi ih polaznici istražili u slobodno vreme i uradili domaće zadatke. Na nekom od narednih časova, pokreće se diskusija i dobijaju povratne informacije od polaznika po pitanju zadatih tema, a sve to se može organizovati kao grupna aktivnost ili pisani zadatak. 

ELTA: Govorili smo o okrenutosti polaznika, naročito onih mlađih, digitalnim medijima i društvenim mrežama. To u velikoj meri objašnjava i brz razvoj jezičke mreže Verbalisti, međutim, kakva je situacija kada su u pitanju predavači i profesori engleskog jezika? Koliko su oni spremni i obučeni da koriste prednosti digitalnih medija i savremene načine predavanja?  

Strani jezici i jezicka mreza Verbalisti na Fejsbuku
Strani jezici i jezička mreža Verbalisti na Fejsbuku

Jasmina Sarić: Tu već situacija nije tako ružičasta, mada bih rekla da je slabo korišćenje digitalnih medija u našim školama prouzrokovano mnogim faktorima koji često ne zavise od samih profesora. Na primer, ekonomska kriza utiče na to da nema sredstava za kupovinu interaktivnih tabli, potrebna je veća podrške države u finansiranju obuke profesora za rad sa novim medijima i korišćenje savremenih načina predavanja, i naravno – bitno je kreirati sistem nagrađivanja koji motiviše predavače da unapređuju svoje znanje i prate savremene trendove u nastavi. Zato naši predavači treba da iskoriste svaku priliku da odu na obuke, naročito one koje se održavaju u inostranstvu ili su podržane od stranih koledža, Britanskog saveta ili drugih organizacija. Sveobuhvatna primena digitalnih medija i napredak koji je moguće postići novim, interaktivnim metodama nastave naterale su Zapadne zemlje na brzu transformaciju svojih sistema nastave, i ja se iskreno nadam da ćemo i mi vrlo brzo krenuti istim putem.

“PRODIREKT“ i jezička mreža Verbalisti nedavno su potpisali ekskluzivan ugovor o zastupstvu i regionalnom partnerstvu sa kompanijom “Entertejnment lerning“ (Entertainment Learning)sa sedištem u Parizu, koja je kreirala internet platform i portal za učenje engleskog jezika “English Attack!“. U skladu sa politikom praćenja savremenih nastavnih trendova i upotrebe novih medija u nastavi, u sledećem broju razgovaraćemo s Jasminom Sarić o snazi društvenih medija i kako se digitalna zabava primenjuje u učenju stranih jezika.

ELTA Serbia Newsletter

Preuzmite intervju/tekst klikom na sledeći link English language learning through social media and entertainment, By Marija Ivanovic

_

***

Marija Ivanović je urednik MELT-a, konsultant u obrazovanju i profesor engleskog jezika. Trenutno je u Danskoj gde sa partnerima iz Velike Britanije radi na projektu sprege emocionalne inteligencije predavača i studenata, nazvanom “Hladna vatra”. Marijina profesionalna interesovanja uključuju vežbe putem refleksije, usavršavanje profesora, školsko liderstvo i emocionalnu inteligenciju. Diplomirala je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, a master studije je završila na Danskoj školi obrazovanja, Deusto univerzitetu i Londonskom univerzitetu.

ELTA
ELTA je nevladina, neprofitna asocijacija profesora engleskog jezika u Srbiji sa afilijacijom IATEFL-a (International Association of Teachers of English as a Foreign Language) i TESOL-a (Teachers of English to Speakers of Other Languages). Osnovana je 2003. godine spajanjem, u to vreme, dva najveća udruženja profesora – ELTAB (English Language Teachers’ Association of Belgrade) i YELTA (Yugoslav English language Teachers’ Association). ELTA okuplja predavače engleskog jezika u osnovnim, srednjim i visokim školama, privatnim jezičkim školama, studente engleskog jezika, sve sadašnje i buduće jezičke profesionalce zainteresovane za sprovođenje kvalitetne nastave engleskog jezika.

O Prodirektu
Prodirekt (http://prodirektgroup.com) je vodeća kompanija u edukaciji i razvoju ljudskih resursa, kao i pružanju konsultantskih usluga u domenu strategija komunikacija i poslovanja u jugoistočnoj Evropi. Društvena mreža Verbalisti je deo Prodirekt grupe i nastala je u saradnji sa prestižnim koledžima u svetskim univerzitetskim centrima poput Oksforda i Kembridža u cilju pružanja usluga učenja stranih jezika i profesionalnog usavršavanja u inostranstvu.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe to get the latest posts to your email.

Imate komentar ili pitanje?

Discover more from Moja jezička mreža

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading