Počelo skupo Spomen krstarenje Titanik (VIDEO)

Balmoral kruzer

titanik
Brod "Titanik" proglašen je za nepotopljvi

Na današnji dan, 10. aprila 1912. godine Titanik je krenuo na svoje prvo i jedino putovanje. Juče je počela memorijalna plovidba rutom “Spomen krstarenja Titanik” kojom se brod “Titanik” pre 100 godina kretao pre nego što je potonuo. Taj brod “Ms Balmoral” s 1.309 putnika, od kojih su neki rođaci nastradalih u nesreći “Titanika”, doploviće do mesta na severu Atlantskog okeana gde je slavni brod udario u santu leda i potonuo.

Brod “Titanik” proglašen je 1912. godine za nepotopljvi, ali je ipak završio u ledenim vodama Atlantika kod Njufaundlena, 15. aprila 1912. godine, nakon što je udario u ledeni breg. Tada je bilo spašeno svega oko 700 ljudi, a procenjuje se da je bilo 1.500 poginulih.

putnici spomen krstarenja titanik
Putnici "Spomen krstarenja Titanik"

Najpoznatija nesreća na moru ne prestaje od tada da fascinira ljude, što objašnjava zašto su putnici iz 28 zemalja bili spremni da plate 13.000 dolara da bi se našli na ovom memorijalnom krstarenju.

Neki su obukli kostime iz tog vremena, uključujući krzno i šešire sa perjem kao i odela i šešire za muškarce pre ukrcavanja na “Ms Balmoral” u Sauthemptonu na jugu Engleske. “Spomen krstarenje Titanik” trajaće 12 dana.

U međuvremenu, agencija Ujedinjenih nacija za kulturu UNESKO donela je odluku da se olupina “Titanika” stavi pod zaštitu. Agencija navodi da je više od 700 ronilaca posetilo to mesto, 4.000 metara ipod površine kod obale Kanade.

_
_


_

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?