Istraživanje (svet): Najveće interesovanje za učenje stranih jezika u Kini, Brazilu i Meksiku; čak 86% anketiranih roditelja bi poslali decu da uče jezike u inostranstvu

Nedavno sprovedeno istraživanje “Berlitz korporacije” pokazalo je da većina roditelja smatra da će učenje stranih jezika biti ključni element u budućem uspehu njihove dece.

Verbalisti polaznici ispred koledža St. Giles u Londonu
Verbalisti polaznici ispred koledža St. Giles u Londonu

“Berlitz” je sproveo istraživanje u avgustu ove godine (2011), na više od 9.000 anketiranih roditelja u devet zemalja širom sveta – Japan, Nemačka, SAD, Meksiko, Kina, Brazil, Francuska, Poljska i Italija. Cilj istraživanja bio je da pokaže kako roditelji dece uzrasta od 4 do 17 godina doživljavaju značaj učenja stranih jezika.

Ključni nalazi pokazuju da je skoro 90% ispitanika izrazilo interesovanje za učenje stranih jezika za svoju decu van redovnih školskih časova. Tri četvrtine roditelja trenutno troši novac na programe učenja stranih jezika, a ukupno 69% dece ima prethodnog iskustva u učenju jezika.

Zemlje sa snažnim ekonomskim rastom, kao što su Kina, Meksiko i Brazil, pokazale su posebno veliko interesovanje za učenje stranih jezika. Najniže interesovanje vlada u razvijenim zemljama kao što su SAD, Japan, Francuska i Nemačka.

U svih devet zemalja engleski se smatra kao najvažniji jezik koji bi deca trebalo da uče, uz francuski i španski. Roditelji su uglavnom zainteresovani za programe koji miksuju “dokazano” formalne tehnike sa inovativnim i zabavnim iskustvima u učenju. Istraživanje je takođe pokazalo i regionalne razlike u sprovođenju odluka na osnovu kojih su pravljeni jezički programi. Roditelji iz Azije i Latinske Amerike su obično jedini koji donose odluke, dok su roditelji u zapadnim zemljama (Evropa i SAD) drugačiji, i oni nastoje da donesu odluku sa svojom decom.

Među roditeljima, njih 86% anketiranih nalazi veliki značaj u činjenici da je za decu veoma vazno učenje o drugim kulturama i tradiciji, posebno od nastavnika koji su poreklom iz tih kultura.

Gospodar Jevremova 9a, Belgrade, Serbia

Imate komentar ili pitanje?